mandag den 10. februar 2014

Vævning 2

 This is a post on the frustrations of weaving. Due to lack of words, I will not give an English translation. But there's lots of photos to enjoy. Please overhear the swear words.

     Dette er en post om Uglemors problemer og friustrationer ved at lære sig selv att væve efter en gammel svensk bog. Bandeord er frasorteret, men ellers er her masser af frustration og om igen.



 1. Man laver en trend. Masser af garn måles af i lange længder rundt om nogle stoleben. Jeg starter med forholdsvis kort længe for at undgå kludder. Det ser nemlig ud til at være et af de helt store problemer.




 2. Så skal trenden sættes på væven. Øh, hver omgang bliver jo til to, så der er dobbelt så mange tråde som nødvendigt. Og sikke dog et bøvl at få alle de tråde gennem de små huller med en hæklenål.

 



 3. "Væv et par rader, indtil trenden er jævnt fordelt" Der skal vist mere end et par til, med mindre der er noget, jeg ikke ved.






 4. Nu går det jo derudad. Det er ikke helt let, skellet er ikke særlig tydeligt især i den ene retning.




 5. Færdig. Kast over enderne står der bare i bogen. Den går vist ud fra at man ved en masse i forvejen. Det ser meget godt ud, men ikke så solidt. Hvad gør man så? Jeg vil ikke have frynser. ...




 6. Så jeg syede alle enderne ind, her er begyndelsen. Godt der kun er 84 tråde i hver ende. Det kan umuligt være sådan, man skal gøre, for det kræver godt lys og en glat nål, Gad vide hvordan de gjorde i gamle dage?






En anden måde at kaste over afslutningen på, bare sy.  Så må jeg se, hvad der falde mig ind.

12 kommentarer:

  1. "Indirekt warping" er sagen til en rammevæv. Du behøver ikke tage dig af den New Zealandske accent, bare kig på hvad hun laver: http://www.youtube.com/watch?v=fa1WrHOTjxY

    Jeg tror det må kunne bruges til din toskaftes bordvæv også.Så er det nemmere at rulle på.

    Når du væver det første stykke, så start med et par strimler toiletpapir eller baner af supermarkedets små frugtposer til tag selv. De gør det ud for mega tykt garn, og så kommer du hurtigt derop hvor trådene samler sig lidt mere, så tager jeg også lige et par baner med dobbelt lagt bomuldssnor på et par mm tykkelse/sejlgarn, og så er du klar.

    Kast over enderne kunne være det som på engelsk hedder Hemstitching. Det kan sikkert også findes på nettet både som billeder og video. Ja, beklager, jeg har jo både lært om spinding og vævning på engelsk, så de danske udtryk kender jeg slet ikke.

    SvarSlet
  2. Svar
    1. Det virker. Men Copy-paste er jo også effektivt ;)

      Slet
  3. Mange tak for gode råd.Den video ser god ud, mega-smart!
    Jeg fandt også noget, der hedder Soumak, Der ser ud til at du både til start og slut. Men hvad gør man af enderne, hvis man ikke vil lave frynser af dem?

    SvarSlet
  4. Bortset fra at jeg vrøvlede, metoden hedder DIRECT warping, så glæder det mig at du kunne bruge den.

    Jeg er ikke rigtig nået til ender. Man kunne lave små knuder og lave en søm på bagsiden. Hvis man, efter alle startrækkerne med tykt, væver en kant med noget tyndere end selve stoffet, så bukker man den kant rundt en eller to gange, så bliver knuderne jo rullet ind i.

    Der er vist også nogen flettemetoder, som jeg ikke rigtig har sat mig ind i, så man laver en slags fransk fletning på tværs til man kun har en tot i den ene side, som man så gør ?? med.

    SvarSlet
  5. Du behøver i øvrigt ikke banke det så tæt. Det trækker sig sammen når du tager det af væven, og lidt mere i vask, så der må gerne være et lille hul mellem hver tråd også vandret.

    Her er et billede af mine start tråde

    Og mit træningsprojekt som er på lige nu, 3½ meter x 30 cm. Jeg synes selv det ser lidt luftigt ud, men eksperterne påstår, det er vejen frem, med mindre man vil væve et bræt. Tænker jeg vil afprøve forskellige kombinationer, jeg har et par nøgler mere af samme garn, farvet og ufarvet. Tænker det ufarvede vil ændre sig mere i vask, eftersom det farvede allerede har fået et varmt bad!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er godt nok flot - og meget luftigt. Gad vide om hør også trækker sig sammen? eller gælder det mon kun uld? Det bliver spændende at se det færdige resultat.

      Slet
  6. Jeg glemte lige, at der også er zigzag på symaskinen, så kan du klippe frynserne af efter vask ligesom alt andet stof.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det har jeg godt læst, men det forekommer mig at være snyd :) Jeg tror jeg vil præøve det der, du kalder for fransk fletning i den anden ende.

      Herligt at du er så tålmodig og hjælpsom med sådan en nybegynder.

      Slet
    2. Ja for jeg er jo sååå øvet, er det tre eller fire dage jeg efterhånden har vævet? ;-)

      Jeg er bare rigtig god til at snuse information op og suge den til mig, jeg er nok et par år forud i teori sammenlignet med mit håndelag.

      Det er altid en fornøjelse at dele og hjælpe. :)

      Hør strækker sig meget som trend og kan derfor give nogen sjove resultater. Jeg læste lige i går at man regner med bomuld trækker sig 5% mere sammen end uld når man beregner størrelsen på det færdige stykke.

      Slet
    3. Nå ja, så er du jo tre gange så god som mig :) Jeg plejer også at læse og suge til mig inden jeg starter, men denne gang er jeg bare hoppet lige ud i det - med al det kludder til følge, der kommer af kun at have en vag idé om det færdige resultat og kun ringe viden om fremgangsmåde og materialer. I mine gemmer havde jeg en svensk bog om vævning, der godt nok går ud fra at man har en enner anden baggrundsviden. Så ordforråd om vævning er kun hvad jeg har samlet op hist og her.

      Slet
    4. Jeg har fulgt med i et par grupper længe, og har åbenbart formået at fastholde en del. Men der skal naturligvis stadig trænes håndelag.

      Til gengæld kan jeg stortset kun ordene på engelsk....

      Slet

Jeg bliver altid glad for en kommentar, og prøver at svare på alle kommentarer .

I am grateful for all comments, and try to reply meaningfully to all of them.