torsdag den 28. november 2013

Halv! - et digt og et billede -- A poem and a picture

     De seneste par dage har dette digt af Peter Scindler ligget og luret i mit baghoved. Det er ikke så godt som jeg huskede det, men her kommer det alligevel.
     Prøv at læse forbi hans noget fortænkte stil ind til tankerne i digtet.


Fra digtsamlingen Bag Koøje og Klausur, København 1918.























Og så lige et billede fra solnedgangen i forgårs.











onsdag den 27. november 2013

Snyde-okonomiyaki

     Uglemor elsker japansk mad. Men der er langt til de butikker der sælger sære ingredienser som nagaimo-rod, bonitoflager og kombucha. Ind i mellem er der noritang og risvineddike i det lokale supermarked, og i sidste uge havde de oven i købet øgologisk tofu. Så køber Uglemor stort ind.Ind i mellem får Uglemor altså bare lyst til at prøve en ny opskrift af NU og HER uden at skulle vente på eventuelle postordre-ting - hvis de nogensinde kommer frem. Sådan opstod min Japansk-på-dansk opskriftsamling. Rigtige japanere vil helt sikkert synes det er en forbrydeklse, men nu prøver jeg altså Eventuelle japanere, der læser med, må gerne skyde på mig.Jeg siger ありがとう for alle kommentarer. 

     Det, jeg havde rædsomt lyst til forleden dag var okonomiyaki. Okonomi betyder noget i stil med hvad man kan lide / som man behager, og yaki betyder stegt. Det krævede en hel del ingredienser, jeg ikke havde på lager:
  • Nagaimo - en rod, der indeholder en del stivelse, og ikke smager af så meget. Jeg tænkte at meget fintrevne kartofler måske kunne bruges. Især hvis de bliver revet lige ned i dejen så stivelsen ikke går tabt.
  • Dashi - Fiskebouillon på japansk. Jeg bruger almindelig fiskebouillon - det er vigtigt at den er uden mononatriumglutaminat (MSG - det 3. krydderi) og det er ikke lykkedes mig at finde dashi uden det endnu. 
  • Beni shouga - en syltet, rød ingefær - vist mest for pynt - erstattes af superfinthakket rød peberfrugt.
  • Katsuobushi - Presset bonito - en slags fisk. Har jeg heller ikke fundet endnu. Bruges til at fremstille ægte dashi, og her også som drys - det må jeg leve uden. . 
  • Aonori - grøn nori. Sort kan også bruges, og det har jeg.

OKONIMIYAKI (Stegt som-man-behager)
120 g revet nagaimo (jeg bruger revne kartofler (1 stor eller to små))
1-2  spsk dashi (jeg bruger fiskeboullion)
60 g speltmel (kartoffel- og majsmel duer også)
3 æg
2-3 spsk finthakket beni shouga (jeg bruger rød peberfrugt)
4 spsk tenkasu (Sprøde dejstumper - forklaring følger)
2½ dl fintsnittet kål (Fy fy så jeg tager fintrevet squash og lidt salat)
6-8 skiver bacon, ikke røget hvis det kan fås. Jeg havde altså kun røget kalkunbacon i huset.
oliven- ellerrapsolie til stegning

Man kan også putte rejer i, eller porrer eller hvad man nu har lyst til. 

Til pynt
Noritang
Fintsnittet forårsløg.
mayonnaise, ketchut, soya, sennep ... (originalen siger Okonimi-sauce)

Sådan gør man
Pisk to af æggene sammen i en skål - brug en gaffel, skræl og riv kartoflerne ned i. Bland med dashi og mel. Det bør være en temmelig løs dej.
Hvis du ikke har nogen tenkasu (som er de små stykker dej der falder af, når man steger tempura)  varmes lidt olie i en lille stegepande. Dryp lidt af dejen i varm olie. Steg indtil de er gyldenbrune. Hæld olien fra, du kan bruge den til at stege okonomiyaki, og lad tenkasu køle af.
Tenkasu
Tilsæt de røde peberfrugter - meget finthakket, rør godt.
Dej med rød peber

Tilsæt så den fintstrimlede kål og salat til dejen
Tilsæt det sidste æg. Rør med en stor ske eller spatel.
Revet squash og fintklippet salat ovenpå dejen.

Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen bacon. Smuldr tenkasu lidt, før det tilsættes. Bland godt.
Opvarm en stor stegepande. Tag et stykke køkkenrulle og spred et tyndt lag olie på panden.
Varmen skal være middel-lav. Øs 1/3 til 1/2 af dejen i en cirkel på panden. Hvis dette er første gang, så vil den mindre størrelse gøre det lettere at vende.
Placer 2 til 3 strimler bacon så fladt som muligt på toppen af ​​dejen.
Ikke bacon, men runde skiver skinke.
Vi synes at bacon smager bedre.
Måske vil lufttørret skinke være perfekt.

Læg låg på, og lad det dampstege i ca 5-6 minutter.
Når kødet har skiftet farve, er det tid at vende okonomiyaki.
Tag to spatler og vend forsigtigt. Fortsæt stegningen uden låg i ca 3-4 minutter mere. Sænk varmen, hvis det går for hurtigt, eller skru lidt op hvis det går for langsomt. Modstå trangen til at trykke ned på okonomiyaki,  det vil presse noget luft og "fluffiness" ud af okonomiyaki.
Vendt første gang. Den kan godt tåle en anelse mere varme.

Vend en gang til så kødet vender op, og drys med katsuobushi og aonori.
Skær i 2 eller 4 stykker (Man kan gøre det på panden med en spatel, men man kan også bruge en kniv på et skærebræt).
Den indvendige skal netop være gennemstegt, ikke dejagtig eller flydende. Spises rygende varm.
Pensl med sovs efter eget valg - okonomiyaki sauce, en blanding af okonomiyaki sauce og mayonnaise, sojasovs mv.

Strikkeonsdag -- Yarn Along 11-27

     Det er alt for længe siden at jeg har deltaget i Ginnys net-strikkeklub. Og det er ikke fordi jeg ikke har strikket, men bare fordi ...
     I dag er jeg så nået til hælen på den første strømpe til Spirillen. Denne gang er garnet en noget kedelig grå, men der kommer en blå ribkant på, når jeg når så langt.
     I dag læser jeg ikke noget, for jeg har været hos øjenlægen, og dråberne hun brugte, gør det hele ret sløret. 
 - - - - -
Too long time has passsed since I last participated in Ginny's Yarn Along. Not because I have not been knitting, cause I have, but just because.
Today I have turned the heel of the first sock for Marsupilami. He has outgrown and out-loved last winter's socks. This yarn is a neutral grey., but I'll add a blue rib border. 
I'm not reading today, as I was to the optometrist's, and she used some eyedrops which make everything quite blurry.

fredag den 22. november 2013

Fristelse -- Temptation

Pia fra Colour Cottage har med al sin snak om billeder og PhotoShop forledt mig til at hente en prøveversion af PhotoShop ned på min computer. Der er jo helt morsomt pludselig at kunne male. Det er morsomt, men måske er det morsommere at prøve end at se på og læse om andres famlende forsøg. Men se nu bare her.
- - - - - -
Pia from Colour Cottage has led me into temptation. Although I have more than enough to make me do other than I ougth to, her showing of photoes re-made into paintings, has temped me to download a trial version of Photoshop. I'm not proficient at using the programme yet - and probably will never be - but have a look at the result of my first try.


Man kan jo ikke se, at det er et fotografi fra vores ferie i sommerhuset i juni.
- - - - -
Well, this is really a photo from our stay in a cottage in June.

Her er originalen -- Here's the original:
  • Jeg er overbevist, og ved godt, hvad jeg skal ønske mig i julegave i år. 
  • I'm sold. And I think I know what will be at the top of this year's wish list. 

Endnu flere fletterier -- More weaving once again

Så langt, så godt. 4 kurve til at sælge sæbe i til julesalget - der skal laves flere, håber jeg - og så den blå til mig. Men nu trænger hoved og fingre til afveksling. Jeg er klar til noget stort... virkelig stort.
- - - - -
So far, so good Four baskets for soap sales (I hope I'll need more), and the blue one for me. But now my fingers are tired of tiny squares. I want something big ... real big.


Så stort!
- - - - -
Like this!


Så jeg snuppede en hel avis og foldede løs. Vi trænger også til en ny papirkurv. Det er dejligt nemt. Et par millimeter fra eller til, gør ikke det spor, heller ikke hvis man folder lidt skævt, og der er plads til fingrene inden i leddene, når de skal sættes sammen. Det går også dejligt hurtigt. Måske er sådan en papirkurv det ideelle begynderprojekt. Man skal bare lige bevæbne sig med en stabel aviser. Til de to ringe her, har jeg brugt næsten tre numre af "Ugeposten", vores lokalavis.
- - - - -
I grabbed the local paper and folded some squares. This might be the ideal start up project. you don't have to measure like 4.5 cm and not 4.6, but just cut off roughly,and if you fold a bit out of bias it's OK as well. Even the weaving together of the rings is easy, as you can tuck your fingers inside with the ends. And the end result is a nice, solid waste pater basket. A moderate measure of patience is required, and a lot of newspapers. I used up almost 3 issues of "Ugeposten" our local free paper for two rings as shown.



Jeg er ikke færdig endnu, men det kan ikke vare længe. Jeg glæder mig til at sy de monsterringe sammen. Hvilken tråd mon det vil være godt at bruge?
- - - - -
I'm not done yet. Pictures will be coming sporadically.- I'm looking forwards to sewing those big rings together. What'll be the ideal thread?



Vores gamle papirkurv fra da den var ny - januar 2010. Nu er den meget slidt.
- - - - -
Our old waste paper basket, when it was new January 2010. It's very worn now.