Vores foretrukne indkøbssted i Lebenstedt var markedet, der skiftevis var i Blumentriften, foran Maximiliankirken og et tredje sted, jeg har glemt. Der købte vi Fladenbrot, tyrkiske specialiteter, grøntsager fra omegnen, pølser, honning ... alt den slags. Jeg drømmer ofte om at have sådan et marked i nærheden.
For de mere kedelige ting, var der Rewe Markt, der også hed MiniMal. Der købte vi mel, mælk, sukker osv. De havde deres eget mærke, der hed Ja! I den serie havde de også Pflaumenmus - blommemos. Vi elskede det, og jeg har stadig en masse glas, som jeg bruger til syltetøj.
Deres look har ikke ændret sig meget på de 20 år siden. Lågene er blevet lilla i stedet for hvide, og der er kommet et blommefotografi som baggrund.
Pflaumenmus (blommemos):
2,5 kg blommer
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk kanel
1/4 tsk revet muskatnød
sukker efter smag
Vask blommerne og udsten dem. Hak dem groft og kog dem til en grød tilsæt sukker og krydderier (pas på - ikke for meget kanel). Herfra kan man fortsætte på to måder, den "rigtige" og en lidt nemmere. Til den rigtige måde hældes blommemosen i bradepanden, der sættes i ovnen ved 150° - lågen skal stå en anelse på klem - i ca 4 timer eller til mosen er blevet smukt mørkerød og tyktflydende, der skal røres af og til, den hældes på henkogningsglas, der stilles i ovnen i 2 min.
Den nemmere måde, er der konserveringsmiddel i: Mosen koges noget mere ind i gryden, og der tilsættes et geleringsmiddel efter opskriften på posen, mosen hældes i varme, atamonskyllede glas, der lukkes til med det samme.
For de mere kedelige ting, var der Rewe Markt, der også hed MiniMal. Der købte vi mel, mælk, sukker osv. De havde deres eget mærke, der hed Ja! I den serie havde de også Pflaumenmus - blommemos. Vi elskede det, og jeg har stadig en masse glas, som jeg bruger til syltetøj.
Deres look har ikke ændret sig meget på de 20 år siden. Lågene er blevet lilla i stedet for hvide, og der er kommet et blommefotografi som baggrund.
Pflaumenmus (blommemos):
2,5 kg blommer
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk kanel
1/4 tsk revet muskatnød
sukker efter smag
Vask blommerne og udsten dem. Hak dem groft og kog dem til en grød tilsæt sukker og krydderier (pas på - ikke for meget kanel). Herfra kan man fortsætte på to måder, den "rigtige" og en lidt nemmere. Til den rigtige måde hældes blommemosen i bradepanden, der sættes i ovnen ved 150° - lågen skal stå en anelse på klem - i ca 4 timer eller til mosen er blevet smukt mørkerød og tyktflydende, der skal røres af og til, den hældes på henkogningsglas, der stilles i ovnen i 2 min.
Den nemmere måde, er der konserveringsmiddel i: Mosen koges noget mere ind i gryden, og der tilsættes et geleringsmiddel efter opskriften på posen, mosen hældes i varme, atamonskyllede glas, der lukkes til med det samme.
Our favourite place to shop in Lebenstedt was the market, which was alternately in Blumentriften, in front of the St. Maximilian Church and a third place I've forgotten. There we bought Fladenbrot, Turkish specialities, local vegetables, sausages, honey... all that stuff. I often dream of having a market like that nearby.
For the more boring stuff, we went to Rewe-Markt, also called MiniMal. There we bought flour, milk, sugar, etc. They had their own brand called Ja! In that range they also had Pflaumenmus - plum spread. We loved it and I still have a lot of jars that I use for homemade jam.
The look hasn't changed much in the 20 years since. The lids are purple instead of white, and there's now a plum photograph as a background.
Pflaumenmus (plum spread):
2.5 kg plums
1/2 tsp cloves
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp grated nutmeg
sugar to taste
Wash the plums and stone them. Chop them coarsely and boil them into a mush, add sugar and spices (be careful - not too much cinnamon). From here you can proceed in two ways, the origianl way and a slightly easier one.
For the original Pflaumenmus, pour the plum mash into the roasting tin, place it in the oven at 150° - the door should be slightly ajar - for about 4 hours or until the mash has turned a beautiful dark red colour and is not runny any more, stirring occasionally, pour it into scalding hot jars and place them in the oven for 2 minutes.
The easier way is to use a gelling agent: boil the mash a little more in the pot and add a gelling agent according to the recipe on the bag, pour the mash into scalding hot jars and seal immediately.
Thank you. I think I would opt for the easier option.
SvarSletSo do I normally - not least because it tastes closer to the store bought version we discovered first ;)
SletIt sounds delicious, but I will have to stick with plum jam from the supermarket.
SvarSletIt is much work to make jam, but the results are normally better - both taste and health wise.
Slet