lørdag den 18. februar 2017

Blåt vævet stof -- Blue woven Wool

   For snart længe siden vævede Uglemor et stykke blåt uldstof. Nu har hun endelig taget sig sammen til at sy og klippe i stoffet. Det er meningen det skal blive til en varm trøje. Faktisk blev de første sting taget og de første klip klippet i februar 2015, men så kom der andre projekter i vejen.

- o 0 o -

Long, long ago MotherOwl wove a blue woollen cloth. Now she's finally reached the stage where sewing and cutting happen. Well, actually She sewed by hand and cut the beginning of a sweater. but then new projects came in the way. Typically MotherOwl.
Håndsyning februar 2015.
Stitching by hand February 2015.
Det første klip februar 2015.
The first cut February 2015

      Nu dukkede det blå projekt op igen, og der er sket lidt mere.

- o 0 o -

Now the blue project surfaced again. And some more got done.


Så prøver Uglemor at sy med den vidunderlige maskine.
Sewing using the wonderful machine
     Så blev delene syet sammen i hånden. Trøjen består af kun to firkantede stykker af det vævede. En lang - den der ses på billedet fra for to år siden - bukket sammen, skåret op til hals og foran, og syet sammen som ærmer; og så en anden firkant syet til denne. Der er ind til videre trekantede huller under ærmerne. Pasformen er forbløffende god.
     Ærmedelen fra for to år siden havde fået strikkede manchetter, de er ikke pæne, og de bliver lavet om, men stadig strikket. Jeg er faktisk blevet bedre til at strikke på de to år, der er gået siden. Senere må jeg samle masker op hele vejen langs bundkanten og strikke en kant der, og derefter op langs forkanterne og rundt i halsen. 
- o 0 o -

The parts were then sewn together by hand. Essentially it's just two lengths of fabric, the old one as seen in the photo was cut up in front and neckline. Another length was attached to this one, leaving triangular holes under the sleeves. The fit is surprisingly good.
The piece from two years ago had knitted cuffs. The idea will live on, but not the actual cuffs. My knitting has improved too much over the two years gone by. Additionally the collar, and the trimmings up and down the front and along the bottom will be knit as well.
Sådan ser det ud bagfra.
View from behind,

Trekantet hul under armen.
Triangular hole between sleeve and body
.
Rystede billeder taget af Minimax
Unsharp pictures courtesy of MInimax.
     Nu overvejer jeg hvad der skal gøres under armene. Skal jeg klippe trekanter af stoffet og sy i, "væve" med en nål på stedet, eller strikke i hullet.
     Og langs med forkanterne, skal der være knapper og knaphuller eller hvad?
I hvert fald strikker jeg bundkanten først, og så nye manchetter, så får vi se.  Alle forslag og ideer er velkomne.
- o 0 o -

Two questions remain. How to fill in the triangular holes? Sewing in pieces of fabric? I still have enough and more. Knitting a triangle in place or weaving in situ with a needle?
And the trimmings. Will there be buttonholes? And homemade buttons? Or do I just knit?
Anyway, first the bottom, and then new cuffs. Time will tell what's going to happen. Any and all suggestions are welcome,

11 kommentarer:

  1. Hvis man ser på japanske tøjmøntre af denne type, så er det helt almindeligt med en kile netop der. Jeg vil gerne advare mod at strikke den, da stoffet bliver meget tykkere end det vævede, og det føles derfor lidt som at have "bind under armene". Jeg udvidede selv en, godtnok strikket, sweater på den måde, hvor ærmerne var designet lidt for smalle i toppen + overvægt, og ja, nu er der da plads, men jeg kan hele tiden mærke de nye strikkede kiler i armhulen. Jeg har nærmest fået lyst til at pille hele sweateren op og strikke noget andet. (min hjemmespundne stribede shetlandsuldsweater fra et par år tilbage hvis du husker den fra bloggen i brun, lilla og orange)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for advarslen, Det var heldigvis den løsning, jeg i forvejen havden mindst lyst til at vælge. Og ja, strikket bliver tykkere end vævet, Det mærkede jeg tydeligt i dag, ada jeg strikkede en kant f0rneden. 171 masker! jeg talte dem i toget. Japanske tøjmønster, det lyder spændende. Japansk tøj fascinerer mig fordi det virker både elegant og praktisk på en gang. Har du nogle gode links? Ja, jeg er lige for doven til at lede selv. Jeg kan godt huske din stribede sweater og al stribebøvlet.

      Slet
  2. Ja, gammelt bondetøj er både praktisk og behageligt, uden bagtanker om at skulle vise sin krop fordelagtigt frem. Lige nu uden kaffe kan jeg kun tænke på den klassiske Boro, men jeg må have noget mere i gemmerne. Middelaldertøj brugte forresten også kiler under ærmerne, det er bare et kvadratisk stykke stillet på spidsen og syet ind i hullet som du viser - en spids i hver søm og de to andre spidser hvor ærme og krop mødes.

    Sjovt, anden gang jeg svarer på hvert indlæg må jeg ikke være wordpressbruger.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, middelaldertøj har jeg været inden om, men der er "luxury consumption" jo allerede et begyndende problem. Og så er folk, der skriver om den slags altid så dogmatisk reenactment-fikserede, at det er svært at få noget virkeligt nyttigt ud af dem med mindre man har lyst til at gnave sig igennem mere materiale, end jeg lige nu orler.
      Jeg ser frem til, at du har fået din kaffe og leder i dine gemmer. Når det drejer sig om tøj og tekstil,overgår dine tingfinderevner mine. Det, jeg egentlig leder efter, er nogle grundmønstre, så skal jeg nok selv lege mig frem til en lødsning.
      WordPress og Blogger opfører sig som arvefjender! Øv! fordi jeg engang for længe sden oprettede en WPblog (der aldrig blev til nogetm, men IKKE kan slettes) må jeg bruge en anonym og skummel e-postadresse, for at få lov til at kommentere hos WPbloggere, og ind i mellem må jeg slet ikke. Bare de kunne indgå våbenhvile.

      Slet
  3. Allerede vikingernes tøj var mere avanceret end jeg nogen gange gider og ikke særlig pasformsvenlige, jeg tror faktisk de blev syet til individet. Men stadig med ærmekile! Jeg "arbejder" i øjeblikket med overdelsmodeller selv, så jeg skal nok huske de rummelige t-formede modeller også og rapportere mine fund. Jeg tror du har en anden kropsfacon end jeg, så det er ikke sikkert mine specifikke justeringer kan bruges. Men fx kan det gøre en kæmpe forskel om man har skrå eller lige skuldre, og hvordan man så designer sin skuldersøm.

    SvarSlet
    Svar
    1. Og den japanske bondeskjorte hippari har faktisk bare lufthuller i stedet for kiler, men bruger så meget bredere ærmer. Jeg lavede en model næsten magen til din i efteråret med topstykket på tværs og var begrænset af stoffets bredde til ærmerne. Hvis man lægger alle stykkerne lodret kan man bare bruge flere paneler i stedet og få brugt selv meget smalle stykker stof.

      http://essentialstuff.org/wp-content/uploads/2012/02/JapFldJacket-instructions.pdf

      http://essentialstuff.org/wp-content/uploads/2012/02/JapFldPant-instructions.pdf

      Slet
    2. Fantastisk mønster, mange tak.
      Mine ærmer er blevet for korte, så jeg strikker manchetter til.

      Jeg tror, at hvis man føjede trekanterne til sidesømmene i stedet for forkanten, ville den passe bedre over hofterne og så kunne man jo lave en stolpelukning ned foran. Det må prøves.

      Slet
  4. https://colourcottage.files.wordpress.com/2017/02/bluetunic.jpg

    Du kan muligvis se mine hoftekiler? Til gengæld havde jeg den dag ikke lært at korrigere for rank ryg + fyldig barm = forstykket skal være 5 cm længere end bagstykket og samles i en "negativ kile" ca. 5 cm under armen for ikke at stritte i bunden.

    SvarSlet
  5. Her er en anden sjov variant

    https://colourcottage.files.wordpress.com/2017/02/origami_2520shirt.jpg

    SvarSlet
  6. Ærmekiler, der som sagt er kvadrater, ikke trekanter. Selvom de ser trekantede ud efter montering.

    http://www.aksp.dk/index.php?id=438

    https://www.flickr.com/photos/35697848@N00/2286277871

    SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en kommentar.
Jeg prøver at svare på alle kommentarer - og lover at hive alle kommentarer ud af spam-fængslet så hurtigt som muligt.

I am always grateful for all comments, and try to reply meaningfully to all of them.
I furthermore promise to pull your comments from spam-limbo as fast at possible.