Remkolde Næsteved tur-retur
Del 1
Min mormors farfars far var smed i Remkolde og hed Hans Christian Larsen - altså ved jeg også, at hans far hed Lars.
I folketællingen fra 1850 finder jeg under Remkolde denne store familie (Tak til Danish Family Search):
Hans Christian Larsen 37 1818 Gift Husfader Smed,
Maren Kirstine Andersen 37 1818 Gift Hans kone
- Niels Hansen 10 1840 Deres børn
- Karen Marie Hansen 9 1841
- Ole Hansen 6 1844
- Jens Hansen 4 1846
- Kirstine Hansen 1 1849
- Lars Jensen 79 1776 Gift Husfaders Forældre, der af ham forsørges
- Karen Jensdatter 80 1775 Gift Husfaders Forældre, der af ham forsørges
Altså en fin oversigt med Navn, Alder, Fødselsår (indtasternes bedste gæt, og det kan være op til to år forkert til hver side) Ægteskabelig status og Stilling i familien / erhverv.
Fundet!
Så går jeg til folketællingen fra 1845. I Remkolde er den ekstra god, idet den fortæller hvor folk er født. Der finder jeg:
Lars Jensen 69 Gift Smed Nestved
Karen Jensdatter 70 Gift Hans kone Fodby, Sorø Amt
- Hans Christian Larsen 27 Gift deres søn og smedesvend i Sognet
- Maren Kirstine Andersen 27 Gift Hans kone Vordingborg
- Niels Hansen 5 Ugift i Sognet
- Karen Marie Hansen 4 Ugift Deres børn i Sognet
- Ole Hansen 1 Ugift i Sognet
Denne gang har jeg selv skrevet af efter originalen, og ikke regnet folks fødselsår ud.
Lars Jensen, altså min mormors farfars farfar er efter folketællingen her født i Næstved. Vi tager derhen.
I 1770erne var der ca. 1.300 indbyggere i Næstved med forstæder. Folketællingen 1787 opregner 1.684 indbyggere. En af dem var en lille dreng, der lige var fyldt 9 år. Han hed Lars Jensen og hans far hed naturligvis Jens. Så troede jeg - naivt - at jeg havde fundet ham. Men et kig i kirkebogen afslører at der var mange børn, der hed Lars Jensen i Næstved på den tid. I kirkebogen for årene 1776-8 er der altså mindst fire. Så jeg ved ikke, hvilken af de små Lars'er, der er min forfader. Til gengæld ved jeg at lille Lars og hans familie snart fik nok af af storbylivet og forlod Næstved. For i den næste folketælling, 1801, er der ingen Lars Jensen'er i Næstved overhovedet. Og folketællingen 1801 har de fleste med, i modsætning til den i 1787, hvor man regner med at der mangler godt 10 % af befolkningen - efter mine erfaringer mangler der væsentligt flere, eller også er de småkårsfolk, jeg leder efter, netop de 10 % der mangler i folketællingerne.
- - - - - -
Remkolde Fodby tur-retur
Del 2
Jeg havde mere held med at finde Lars Jensens kone. Jeg fik at vide, at hun hed Karen Jensdatter, er 70 år i 1845 og ikke mindst, at hun er fra Fodby, som er en herligt lille by.
Kilde |
Så tager jeg til Fodby - stadig kun via computeren. I folketællingen fra Fodby 1787 finder jeg let hende og hendes familie - det, der er af den. Herfra ved vi at Karen Jensdatter er datter af den gamle Jens Madsen i hans 3. ægteskab med en kone, der må have heddet Christensdatter ligesom sin søster, der bor hos Jens Madsen nu.
I kirkebogen finder jeg 14. november 1771 ægteskab mellen Enkemand Jens Madsen og Pigen Karen Christensdatter. Den første marts 1773 bliver Karen Jensdatter født.
Derfra bliver historien sørgelig. Karen får en lillebror i 1779, men han lever kun et par uger. Næste år får parret en dødfødt pige. Næste år igen, 1781, får de atter en dødfødt datter.
I 1783 får de en dødfødt søn. Og endelig i 1787 fødes en dødfødt søn fastelavnssøndag, og 1. søndag i fasten, altså en uge senere, dør Karen Christiansdatter 26 år gammel.
Jeg mistænker at det drejer sig om rhesussyndrom. Stakkes Karen var sikkert Rhesus-negativ, og i en tid uden viden om blodtyper, vil det netop føre til at første barn overlever, at det næste skranter med stor risiko for at dø, og at de efterfølgende børn er fuldbårne, men dødfødte eller dør umiddelbart efter fødslen. Det er heller ikke ufarligt for moderen, som her man ser.
- - - - - -
Remkolde smedie
Del 3
Jeg fandt - eller rettere genfandt - smedesvenden Lars og overleveren Karen i Remkolde, som gift og forældre til mindst to sønner. Ved yderligere gennemgang af de konfirmerede børn i Remkolde fandt jeg en tredje, ældre søn, men kun for den yngste (Hans Christian, ham der er min forfader) kunne jeg finde en fødsel eller dåb. Og Karen og Lars' bryllup kunne jeg heller ikke finde. De blev ikke gift i Fodby, hvor hun kom fra, og heller ikke i Remkolde, hvor de boede resten af deres liv. Jeg prøvede Næstved, hvor Lars var født, men kiggede vist det gale sted. I hvert fald fandt jeg ikke noget.
Jeg var endt i en blindgyde. Så jeg gjorde det, man kan gøre, når man er faret vild. Jeg bad om hjælp.
På Danish Family Search er der et forum. Jeg spurgte uden at regne med at der ville komme noget ud af min henvendelse. Men søreme! Mindre end fire timer senere fortalte søde og kompetente personer mig, hvor jeg kunne finde deres bryllup og de to ældste sønners fødsel! Fantastisk.
Karen og Lars blev gift i Næstved i 1805, og flyttede til udkanten af byen og et andet sogn, hvor deres ældste som Jens blev født et år senere. Derefter flyttede de videre til Avnø (Køng sogn), hvor den mellemste søn Niels blev født i 1813. Det er det sogn hvor kirkebøgerne brændte sammen med præstegården, så ingen optegnelser for 1813 at finde.
Derefter flyttede de til Remkolde, hvor Hans Christian blev født i 1818, og der boede de til deres dages ende, Lars døde i februar 1859, 82 år gammel, og Karen døde i oktober 1860, 85 år gammel. En rigtig overlever.
Folketællingen 1834 Remkolde - Genfundet |
- - - - - -
Remkolde smedie
Del 4
Smeden Lars og overleveren Karen havde som sagt tre sønner. Den yngste, Hans Christian Larsen, er som allerede sagt min tip-tipoldefar. I folketællingen for 1845 er han smedesvend hos sin far og gift med Maren Kirstine Andersdatter - om hende får vi at vide at hun, som sin mand er født i 1818, men i Vordingborg.
Her er hendes dåb fra kirkebogen:
1818: 10 - 27 __ (stregen er en gentage-streg for februar ovenfor) - Maren Kirstine Andersdatter - Apr. 1 i Kirken - Anders
Nielsen Spekhøker i Nyraad Kjøbstad og Hustru Stine Nielsdatter.
Hvad der står om fadderne har jeg ikke skrevet af.
Hvad der står om fadderne har jeg ikke skrevet af.
Og hvad ved vi så nu om Maren Kirstine? Hun er datter af en spækhøker i Nyråd, der er en forholdsvis lille by i Vordingborg sogn. Spækhøkeren og mor Stine har jeg fundet i folketællingen, dog ikke med Maren Kirstine boende hjemme, hun var for længst flyttet hjemmefra i 1834, som er næste årstal for folketælling efter 1818. Om spækhøkeren og mor Stine ved jeg ikke meget mere. Men det er også Maren Kirstine der er den interessante i hele fortællingen.
Det er faktisk for hendes skyld, at jeg har gnasket mig igennem gamle kirkebøger, folketællinger og aviser med krøllede bogstaver, ulæselige håndskrifter, vand- og brandskader og blækklatter.
Familietraditionen fortæller nemlig, at hun var klog kone i Remkolde. Og derfor var hendes fotografi i avisen (Næstved Tidende, Sydsjællands Folkeblad) engang først i 1900-tallet. Jeg havde håbet at finde den relevante udgave af avisen, men det er bare ikke lykkedes. Billedet har jeg da i hvert fald.
Maren Kirstine Andersdatter Nyraad 27/2-1818 - 21/4-1907 Remkolde |
Hvis billedet er fra 1901 eller deromkring, så er hun i firsene.
- - - - - -
Remkolde smedie
Del 5
Maren Kirstine Andersdatter og Hans Christian Larsen blev gift den 27. december 1839
Og så kom børnene:
- Niels 31/3 1840
- Karen Marie 4/1 1842
- Ole 19/4 1844
- Jens 15/11 1846
- Kirstine 18/3 1849
- Marie 3/6 1851
- Sine 18/11 1853
- Anders 19/12 1855
- Trine 8/3 1858
- Hanne 8/3 1858
Ni eller ti børn er ikke så usædvanligt endda. Hvad der derimod er usædvanligt, er at så mange af mine forfædres børn overlever de første fem år, jeg har kun fundet fire der er døde inden voksenalderen. Og hvis vi ser bort fra overleveren Karens søskende (hvor jeg jo mistænkte rhesus-syndrom) har jeg endnu til gode at finde et dødfødt barn - og dem er der altså ellers mange af i kirkebøgerne (cirka en ud af 15 fødsler).
I folketællingen 1870 har de endnu et barn boende:
- Ane Sofie Hansen 26/3-1868 Slægtning
men det er deres ældste datter, Karen Maries uægte datter. Barnet boede hos dem et uvist antal år, og nok i hvert fald indtil Karen Marie i 1871 giftede sig med Hans Hansen, der altså ikke var far til Ane Sophie.
- - - - -
Remkolde smedie
Del 6
Allerede i 1850 overtog Hans Christian og Maren Kirstine smedjen fra far, Lars Jensen og mor Karen, der så boede hos dem.
Den ældste søn, Niels blev boende hjemme i Remkolde og var smedesvend hos sin far, mens de andre børn flyttede ud og var tjenestefolk på gårde i nærheden.
Når vi når frem til 1860, er Niels som sagt stadig hjemme og hjælper sin far i smedjen, mens de to næstældste, Karen Marie og Ole er tjenestefolk. Karen Marie i Sallerup og Ole på en nabogård i Remkolde. Den gamle smed, Jens, døde i 1859, men mor Karen bor der stadig.
- - - - - - - - - -
Hans Christian Larsen 42 Husfader Husmand. Smed
Maren Kirstine Andersen 42 Hans kone
- Niels Hansen 20 Deres Barn. Hjælper Faderen
- Jens Hansen 14 Deres barn
- Kirstine Hansen 11 Deres barn
- Marie Hansen 9 Deres barn
- Sine Hansen 7 Deres barn
- Anders Hansen 5 Deres barn
- Trine Hansen 2 Deres barn
- Hanne Hansen 2 Deres barn
Karen Jensen 85 Husfaders Moder. der af ham forsørges
- - - - - - - - - - -
Hans Jacobsen 50 Husfader
Kirsten Olsen 44 Hans kone
Karen Hansen 17 Plejebarn
Lars Jespersen 39 Tjenestekarl
Ole Hansen 16 Tjenestekarl
Caroline Andreasen 18 Tjenestepige
Storebror Niels blev jo også gift med Karoline, der havde været tjenestepige på den samme nabogård som Ole. Og de havde fået en søn og flere børn undervejs, så Ole tog til Svinø og blev husejer og smed der.
Jeg gætter på at han har set sig om mens han var ude at tjene, og derunder også har mødt Margrethe Rasmussen (fra Sallerup), der var tjenestepige på en kro i Køng.
I folketællingen
1870 er Margrethe og Ole ikke til at finde, men det må være en fejl, for i 1868
blev de gift i Køng kirke, og der boede de begge på Svinø. Det gjorde de også
da deres ældste datter Karen Marie blev født i 1869 og i 1872, da deres søn Rasmus blev født. og stadig i 1876 da Ane Kirstine blev født.
Og de er der da nok så nydeligt igen i 1880, hvor de også har en plejedatter boende.
Ole Hansen 36 Husfader Huuseier
Magrete Rasmussen 36 Hans hustru
- Karen Marie Hansen 10 Deres barn
- Rasmus Hansen 7 Deres barn
- Ane Kirstine Hansen 4 Deres barn
- Karen Marie Hansen 2 Plejedatter,
Men allerede i 1890 bor Ole og Magrete alene med en tjenestepige. Nu er vi nået så langt op i tiden, at der kommer matrikelnumre, og derned adresser på folketællingerne. De boede matrikelnummer 38n, Dybsøvej 18, Svinø.
De fik ikke flere end de tre børn. Karen Marie blev gift med en møller i Ejlstrup ved Skanderborg, Rasmus blev gift med Maren Kirstine Andersdatter, yngste datter af den trofaste enke Dorthe fra Herlufmaglebanden, Ane Kirstine blev gift med Hans Hansen i 1897, og plejebarnet Karen Marie forsvinder sporløst.
Vi skal ikke snydes for fotografier selvom de er heftigt retoucherede.
Og de er der da nok så nydeligt igen i 1880, hvor de også har en plejedatter boende.
Ole Hansen 36 Husfader Huuseier
Magrete Rasmussen 36 Hans hustru
- Karen Marie Hansen 10 Deres barn
- Rasmus Hansen 7 Deres barn
- Ane Kirstine Hansen 4 Deres barn
- Karen Marie Hansen 2 Plejedatter,
Men allerede i 1890 bor Ole og Magrete alene med en tjenestepige. Nu er vi nået så langt op i tiden, at der kommer matrikelnumre, og derned adresser på folketællingerne. De boede matrikelnummer 38n, Dybsøvej 18, Svinø.
De fik ikke flere end de tre børn. Karen Marie blev gift med en møller i Ejlstrup ved Skanderborg, Rasmus blev gift med Maren Kirstine Andersdatter, yngste datter af den trofaste enke Dorthe fra Herlufmaglebanden, Ane Kirstine blev gift med Hans Hansen i 1897, og plejebarnet Karen Marie forsvinder sporløst.
Vi skal ikke snydes for fotografier selvom de er heftigt retoucherede.
Margrethe Rasmussen Sallerup 1844 - 1918 Svinø |
Ole Hansen Remkolde 1844 - 1901 Svinø |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Jeg bliver altid glad for en kommentar, og prøver at svare på alle kommentarer .
I am grateful for all comments, and try to reply meaningfully to all of them.