Man skal bruge:
skåle af glas eller plastik
1 rustfri gryde, minimum 2 l.
1 lang, smal træ- eller plastikske. (Bodums kaffeskeer er gode).
1 piskeris
1 stavblender eller en god tålmodighed
1 god vægt - nøjagtighed minimum 1 gram!
1 lille glas eller lignende til afvejning af kaustisk soda (Den må ikke bruges til andet!)
Ingredienser:
175 g kokosolie (palmin)
110 g olivenolie
50 g rapsolie
125 g svinefedt
68 g natriumhydroxyd (kaustisk soda)
200 g destilleret vand
5-10 gram af oliven- eller rapsolien kan erstattes af amerikansk olie eller hybenfrøolie, det giver en bedre sæbe.
-Afvej alle ingredienser nøje. Natriumhydroxid må IKKE kommes i aluminiumsbeholdere.
-Hæld de flydende olier i en rustfri stålgryde, tilsæt fedt, voks og kokosolie, og lad det stå på varmen til alt er smeltet.
-Hæld vandet i en beholder af keramik, glas eller rustfrit stål (alt andet angribes af kaustisk soda). Tag gummihandsker og sikkerhedsbriller på. Gå udenfor eller stå i det åbne vindue. Tilsæt kaustisk soda (Kaustisk soda i vand, IKKE omvendt) under omrøring med en lang ske af enten plastic eller træ og rør indtil luden er klar igen. Indånd ikke dampene, de er ætsende.
-Når de to væsker begge er 40 - 50 grader varme, hældes luden i olieblandingen under omrøring. Ludvandet kan godt være koldere, men ikke (meget) varmere end olieblandingen.
-Rør og blend i små omgange indtil sporing: Piskeriset trækker spor i overfladen - det minder om kagecreme - tilsæt eventuelle farver eller dufte og hæld så massen i forme. Hvis du tilsætter citrusolie går det hurtigt! så vent med det til du er øvet.
-Dæk formen med gamle håndklæder og lad dem stå til næste dag eller næste igen. Tag sæberne forsigtigt ud af formene, de er stadig let ætsende og bløde.
-Skær sæben i passende stykker, hvis den er hård, kan man bruge en ”skæresnor” lavet af pinde og fiskesnøre (irrelevant hvis man bruger muffinforme).
-Lad sæberne stå og modne i 4-6 uger, skær eventuelle uskønne kanter af og brug dem!
Ofte bliver vandet erstattet af urtethe, dog stadig brygget på destilleret vand.
Det hænder også at vi laver mælkesæbe. Så bliver ludvandet lavet med den halve portion vand aftenen i forvejen. Næste dag blander Uglemor så ludvand og mælk lige inden det hældes i fedtstofferne. På den måde bliver mælken ikke svedet af, og mælkesæben beholder en hvidlig farve. Mælkesæbe skal heller ikke pakkes ind, bare dækkes med et enkelt viskestykke.
English: MotherOwl makes her own soap, but as you English speaking people have access to Miller soap, Majestic Mountain soap, and lots of other ressources, I see no idea in repeating soapmaking 101.
http://www.millersoap.com/index.html
But I would like to share a little tip: When making milk soap, I mix half the water with lye the night before soaping, and put the lyewater in the fridge. Next day I mix lyewater and milk the second before I mix it into the pre melted, ready standing oils. That way I do not burn the milk, and keep a nice creamy ebony colour to my milksoaps.
Also do not cover up heavily, as there is a danger of the soap heating up and burning during the gelling phase.
Hej
SvarSletDet ser rigtig spændende ud, måske det skulle være et sommerferieprojekt herhjemme, nu når vejret ikke er til "udeprojekter".
Er der stor forskel på at bruge kokosolie og palmin, jeg tænker bare at kokosolien jo er rimelig kostbar?
VH Dorte
Palmin er 100 % kokosolie, så forskellen er ens :) Det er kun prisen der er anderledes, selvom fedtafgiften næsten har fordoblet prisen på en pakke palmin.
SletOk så blev jeg så klog:)
Slet