tirsdag den 12. januar 2016

Korte digte -- Short Poems

      Uglemor kan godt lide digte, skrive digte, oversætte digt, læse digte. Haiku har i mange år stået på Uglemors liste over ting der ind i mellem sker. Nu er der kommet en ny ting til: Elfje. Uglemor kan godt lide at forsøge at presse tankerne ind i fastlagte rammer. Elfje minder meget om haiku, men her er det ord, man tæller, ikke stavelser. Et lille eksempel er måske på sin plads:

 Elegant
Lille digt
Følger enkle regler.
Jeg synes godt om
Elfje. 

      Det er en oversættelse/gendigtning af Elizabeth Leapers akrostikon fra 2012, der forklarer reglerne for et elfje. Her er de på dansk:
I alt elleve ord på fem linjer. 
1. linje: Et ord - digtets farve, egenskab eller lignende.
2. linje: To ord der introducerer en ting/menneske/væsen (navneord) med denne egenskab
3. linje Tre ord der udfolder mere, gerne begyndende med han/hun/den/det ...
4. linje Fire ord om min relation til "navneordet"
5. linje Et ord der overrasker, sammenfatter, sætter i relief.
    Elfje betyder lille alf på hollandsk og minder også om ordet elleve. Elfje ligner haiku ved at have faste regler for antallet af et eller andet (stavelser - ord),  og for antallet af linjer, og ved at der er en "bombe" i sidste linje.


MotherOwl likes poetry. Reading, writing, or translating poetry is one of the regularly upcoming tings in MotherOwl's life. For long haiku has been a part of this. Now a new form, the elfje has joined the fun. It's easy, but still with rules, not as serious or "grown up-pish" as the haiku, but still requiring some work to fit within the rules and still give an adequate expression to your thoughts.


2 kommentarer:

  1. Der er noget fascinerende i at korte en tanke eller beskrivelse ned til minimum og stadig gengive en fuldstændig oplevelse. Måske endda mere tydeligt end i prosa og tale. Jeg må tage mig tid til at lege med det igen på et tidspunkt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, du skrev nogel haiku engnag, husker jeg. Og jeg fornemmer at du også er en ordnørd ;)

      Slet