onsdag den 1. februar 2017

Madudfordring dag 7 og sidste

     I dag var menuen kartofler, pasta, grøn dragesovs og kød. Dertil fik vi blandet salat og små saltkiks. 
     Egentlig var formålet med denne madudfordring at vise, at det ikke krævede lang tid at lave mad fra grunden. Det gør det heller ikke, hvis man er den planlagte, strukturerede type. Det er Uglemor ikke. Hun nyder at snakke med Ugleungerne om maden, hvor den kommer fra, hvordan den bliver dyrket osv. I dag var ingen undtagelse.
     Vi startede 18.08 (kamearet påstår 18.12, så det er det, vi regner med). Piraten var i køkkenet og kiggede på at Uglemor skrællede kartoflerne, vi snakkede om, hvorfor kartoflerne var spiret, og om hvor lange spirene kunne blive.

      Svaret er mindst ½ meter, det ved Uglemor, fordi læggekartoflerne blev væk et år, og gav sig til kende ved at vokse ovenud af den bærepose, de hang i. Vi snakkede om, hvorfor det ikke var lige nu, vi skulle lægge kartoflerne, det er nemlig både for koldt og især for mørkt. Vi snakkede om forskellige sorter, der kunne lide forskellige jordbundstyper og at de her var de gale til vores jord.
     Derfor tog det Uglemor hele 10 minutter at skrælle de kartofler, man ser her. Og så skrællede hun lige tre mere, for der var ikke nok.








     Kartoflerne blev sat over, de tre sidstte i små stykker i en gryde for sig - de skulle blive til dragesovs.
     Her er smagsstoffern til dragesovsen. I sigten blancheret broccoli med "broccoliben", og i skålen er der porretop, chili og ingefær. Og nej der bliver ikke brugt løg i Ugleboet. Løg, mælk og sorbitol er de værste ting for Uglemor, så de bliver ikke brugt i madlavningen. Sorbitol forekommer naturligt i en masse frugter, og det er opkaldt efter rønnebær, der hedder Sorbus aucuparia på botanisk.
     Derudover kommer der masser af urtesalt, salt peber og en stor spsk creme fraiche i.




     Her er kødet. Uglemor skar den ene skinkeschnitzel og begge de engelske bøffer i strimler.
Så kaldte hun på Ugleungerne.
     Spirillen stegte kødet og krydrede det med rigelige mængder 7peber, Piraten kogte nudler og Minimax skar salat. Salaten indbefattede savoykål og fennikel i rustikke  strimler, hver i sin lille skål, så man kunne tage efter lyst.
     Minimax fik at vide, at groft er godt, men grovsalat måske mindre godt. Man spiser bare mere salat, hvis det er fintsnittet.
     Og bare fordi vi havde lyst, fandt vi en bøtte saltkiks frem inde fra skabet.




Den grønne dragesovs er på bordet. Tidsstemplet siger 19.06.

Det har altså i alt taget 54 minutter at lave maden i dag, men vi snakkede, legede og lavede andre ting undervejs, og sådan vil vi helst have det i Uglebo.


     Pengeforbrug:
½ pose kartofler: 7,50. Porretop, broccoli, ingefær og chili: 3,- Creme fraiche (laktosefri): 5,- Kød: 60,- Saltkiks: 10,- Pasta 9,-
I alt 94,50  pr. mand:  13,5


3 kommentarer:

  1. Uglemor,

    You have come up with some interesting ideas for posts. I like your series such as the 'on my way home' photography one. And now this cooking series. All your meals look very delicious. We don't use convenience foods either. The other day I bought a new cookbook. We needed some new inspiration because we were fed up with our usual menu. We're now enjoying lots of summer fresh fruits and vegetables. I was thinking how nice it would be to grow our own food like you do, but I don't have much success with gardening. I forget to water the plants and I lose interest and then everything dies. Also, the dog would probably dig everything up.

    Thank you for putting my new blog in your sidebar. I am delighted you want to follow along. Thank you for your recent comments!

    SvarSlet
    Svar
    1. A nNew cookbook, that sounds interesting. I have no idea about Australian cooking except for barbeque :) My gardening sucesses the last couples of years can be counted on one hand, but with your drought spells and rainy seasons, I think gardelning is for the dedicated bunch. Some trees with fruits and herbs in a bed near the kitchen door would be what I would grow in your house - I have no idea whether your garden has room for trees.
      Thank you for goint g through my cooking posts even though they're not in English. I will be following you new blog!

      Slet
    2. Uglemor,

      Fruits and herbs sound perfect. Yes, our garden is big enough for some trees. We planted some when we moved to this house 9 years ago and they are doing well. Plenty of room for some more!

      Even though your posts weren't written in English, it was easy to work out what they were about because of the photos and the odd word like 'broccoli'!

      Slet