Haven i maven

Denne side handler om Ugleungernes yndlingsopskrifter og Uglemors urtedyrkning. Den vil nok gro i løbet af sommeren


Thia page is about the Owlets' favourite recipes with herbs and MotherOwls obsession with growing them. Like the herbs I hope this page will grow with the coming summer.

 
Løvstikke - Lovage

Ugleungerne, eller i hvert fald MiniMax, elsker løvstikke. Hvert forår kigger han utålmodigt i krydderurtebedet, og når de første blade er store nok, forlanger han løvstikkebøffer. Det er ikke bøffer, men små strimler eller stykker svinekød. Til årets første bruger vi mørbrad, ellers duer næsten alt ikke for fedt svinekød.

Every spring MiniMax impatiently watches MotherOwl's herbs. When the lovage is big enough, he orders lovage steeped meat for dinner.
Ikke helt nok løvstikke endnu - Not yet enough

Løvstikkebøffer
Opskrift til 4 personer: 

 ½ svinemørbrad i ikke for tykke skiver
 2 dl løvstikke eller mere, fint klippet.
 chilipulver efter smag - ikke for meget
 salt
 fløde
 Pasta eller kartofler til. 

Vend kødstykkerne i løvstikke og chili og lad dem trække lidt. Steg dem brune, drys med salt og hæld fløde over. Lad fløden koge ind 3-5 minutter, indtil den bobler.


Lovage-steeped meat
For 4 persons:
 250 g lean pork meat in thin slices.
 2 dl lovage or more, chopped
 ground chilli, not too much
 salt
 cream
Sprinkle the meat with lovage and chilli and let steep for 10-15 minutes.  Fry until golden, season with salt and add cream. Let the cream reduce for 3-5 minutes, until bubbling. Serve with pasta or potatoes.


Radiser - Radishes

Uglemor elsker friske radiser og dyrker dem i mange farver. Ind i mellem bliver radiserne til store planter uden rødder under. Men så bruger hun da bare skulperne.

MotherOwl loves radishes and grows them in a variety of colours and sizes. Sometimes the radishes grow to tall plants instead of making nice, fat roots. But then MotherOwl uses the seed pods instead.

 Måske er det nok med en radise i dag - Maybe this one radish is enough for today.

Dild-radise-dressing
Masser af dild klippes fint.
2-3 radiser eller dobbelt så mange skulper) efter størrelse skæres i helt små tern, eller klemmes gennem en hvidløgspresser.
 Blandes i creme fraiche og smages til med salt.
Herligt til nye kartofler, pasta, røget makrel ...


Dill-radish dip 
Loads of dill, finely cut.
2 or 3 radishes after size or double that of pods, cut into tiny pieces or passed through a garlic press.
Mix with crème fraîche and season with salt. Eaten with new potatoes, pasta, smoked fish ...


Skvalderkål - Ground Elder

Mit elske- og hadeukrudt. Skvalderkål kan bruges til pesto, man erstatter basilikum med skvalderkæl og lidt løvstikke og brændenælde. Det smager bedre end spinat i en stuvning, og så kan man farve garn i det. Det giver en smuk forårsgrøn nuance. Jeg har bare alt for meget skvalderkål!












Det gule garn er farvet med Almindelig slåenlav

Yellow wool dyed with Oakmoss (Evernia prunastri)


My feeling for Ground Elder  are equal parts love and hatred. I like to eat it as pesto or as a green sauce. It can also dye wool a nice spring green. But I have too much of it.









Havetærte - Garden Pie

Denne grøntsagstærte kan varieres efter hvad man lige har for meget af

1 portion mørdej eller butterdej uden sukker (kan man ikke dyrke i haven - ikke alt sammen i hvert fald)
2 porrer,
3 tomater
noget broccoli
4 æg
timian, løvstikke oregano, persille, dild ... Hvad man har.
1 hvidløg
creme fraiche (eller yoghurt - også fra supermarkedet)
chili,
spidskommen (har jeg endnu ikke haft held med at dyrke)
Blancher porrer og broccoli. skær alt fyldet i mindre stykker.
Blend æg, broccoliben, krydderurter og salt med en spsk creme fraiche.
I en ildfast beholder overhældes fyldet med æggemassen og dækkes dekorativt med dejen, husk hukker til dampen. Bages ved 200 grder i en halv times tid. Æggemassen skal være gennembagt, tjek ved at lave et lille hul og hælde forsigtigt. Hvis der kun kommer vand, er den færdig, kommer der æggemasse ud, så skal den have mere. . Dæk eventuelt med sølvpapir til sidst.
Serveres med  cremefraiche rørt med hvidløg, salt, spidskommen og chili efter smag.


Whatever you have in excess in the garden is good in a pie.
1 dough for Pie crust not too sweet (it does not grow in the garden)
2 leek
3 big tomatoes
some broccoli
4 egg
thyme, lovage, oregano, basil, parsley, dill whatever grow well.
1 big clove of garlic.
chili
Cumin (which won't grow in my garden)
Cut the blancheed vegetables in small bits. Blend tjhe eggs, broccoli stalks, herbs and salt and some sour cream or yoghurt.
Pour the eggs over the filling in an ovenfast container. Roll out the dough and put it on top, make slits for steam and bake until done.
Serve with yoghrt or sour cream (or a mix) with garlic, cumin, chili and salt after taste.



Grønne Smølfer - Green Smurfs

400 g. hakket kød (okse)
1 squash - revet
"Smagsstoffer":
2-3 cm porre
-"- bladselleri
Revet ingefær
Grøntssagssalt
Chili
(Ekstra salt)
Mirin
Sirup
2 spsk creme fraiche
"Fyld":
125 g pasta af røde linser
Til gratinering
1/3 pose pizzaost
 Steg squashen på en pande til vandet er væk, Brun kødet i en ovnfast gryde. Tilsæt squashen, "smagsstofferne" efter smag, og to spsk creme fraiche. Krydr med salt, timian, løvstikke, salvie, nælder, oregano og hvad du har i haven (Lav urtesalt til vinterbrug). Kog nogle linspastaer (eller nogle normale) medens det her simrer. Afdryp pastaen, vend det i, drys reven ost over og gratiner i ovnen.

1 kommentar:

  1. Supersmukt garn, er helt vild med farven! Jeg har ellers kun haft et hadeforhold, men jeg er begyndt at mildnes efter jeg har prøvet og set en masse man kan bruge den til!

    Didde

    SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en kommentar.
Jeg prøver at svare på alle kommentarer - og lover at hive alle kommentarer ud af spam-fængslet så hurtigt som muligt.

I am always grateful for all comments, and try to reply meaningfully to all of them.
I furthermore promise to pull your comments from spam-limbo as fast at possible.