torsdag den 19. december 2013

Punktform -- Bullet notes

     Et af Pias gamle blogindlæg talte hun om Bullet Notes. Det var lige noget for mig. En kombineret idé- arbejds- og skitasebog med kalenderfunktion. Men da vi rejste til Italien, gled denne idé i baggrunden. Nu er "Punktform" som jeg kalder det, dukket op igen, og jeg begynder påny.

  - - - - -
One of Pia's old blogposts told about Bullet Notes. That was totally somewhat for me, organized, yet free. I used it for a long time, of course in a modified form, but still it worked for me. Then we went to Rome, and Bullet Notes was forgotten. Some days ago it popped up in our blogging, and I'm ready to start over again.     


    Det vidunderlige ord "paphjerne" i betydningen arbejdsnoter er ikke min opfindelse. Det var noget jeg hørte i håndarbejdssammenhæng, og det sad altså fast. Nytten af en paphjerne - altså forstået som en notesbog, hvor man noterer udfaldet af for eksempel plantefarvningseksperimenter, eller hvad man såede hvor - kan ikke overvurderes!

"MotherOwl's Cardboard Brain". In Danisc "Cardboard Brain" meand numbskull, but the word is also jokingly used by among others plant dyers, seed growers and knitters. There it means a swad of work notes jotted down somewhere. An appropriate term for a bullet note book.

     Her er første opslag, hvor jeg forklarer de forskellige "bullets" (på dansk hedder de meget ucharmerende listepunkttegn) som jeg har valgt at bruge.
     Jeg har sløret mine kontaktoplysninger.

Page one, where I explain my bullets, and put up a reward for giving me back the book. I have blurred address and phone number.

The next two spreads shows how bullet notes works.


December måneds opslag. De ting, vi aftaler, kommer på kalendersiden efterhånden. Her har jeg endnu ikke skrevet så meget på ;)

     Hver måned starter jeg på den første blanke side med en kalender, de følgende sider holdes tomme til noter, og så flytter jeg tingene fra sidste måneds grupper - efter en grundig revision. Så sætter jeg en elastik til at holde på de gamle sider, snoren ligger ved første tomme noteside.

     Næste opslag. Her kommer alle ideerne i den rækkefølge de rammer min hjerne, og jeg er lykkeligt fri for at skulle huske på dem, eller glemme dem for så at komme (for sent)  i tanker om dem senere. Elastikken holder bare fast på siderne. Her bor min røde snor.
     Side 1 er er hulter til bulter, og det er meningen. Efter denne side, kommer der nogle organiserede sider, hvor tingene ordnes efter temaer.
    Det kan være grupper af opgaver, opgaver der skal gøres samme sted, eller lignende samlegrupper. Efterhånden flytter jeg så tingene med en → til de grupper de hører hjemme i. Jeg har eksemplificeret det ved Dråbehistorierne på side 2 her De skal naturligvis ikke være her, jeg skal bruge mere end en lille side til ideer pr. måned.
     Alting ender i denne bog, sjove ord, små hurtige skitser, tandlægetider (Au!), mad- og strikkeopskrifter, fugleobservationer, guldkorn fra Ugleungerne, plantenavne og så videre.
     Det eneste, jeg ikke er blevet enig med mig selv om, er om jeg skal begynde på en ny til nytår. Jeg tror det ikke, for der er masser af tomme sider endnu i denne bog, og den har et rart og solidt ydre. På den anden side så frister en ny bog også. Der er noget meget tillokkende i nye bøger, nyspidsede blyanter og sådanne ting.

- - - - - -

I store everything in this book. Ideas for new stories featuring Droplets and other, sketching, dentists appointments, knitting patterns, cooking recipes, funny sayings from the Owlets, Birds and plants I have noticed, funny words, half done poems ...
The only thing I have not yet decided is whether I'll begin a new book in the new year, or keep on using this one.  A new book for a new year has an alluring smell of fresh, new, restart and so on, but the old is not even half full, it has a handy size and a nice sturdy shell, I'm still undecided.

7 kommentarer:

 1. Jeg er også rigtig slem til det med nye, friske bøger, men alligevel ret nærig med alt det fine ubrugte papir. Oh, alle livets valg og kriser! ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fandt sådan en halv spiralblok jeg havde tænkt mig at øve i, indtil jeg fandt min "stil". Men den har taget bad i kaffe i dag, da babymissen skød genvej over sofabordet.... Så jeg kan helt legalt begynde på en frisk!

   Slet
  2. Uh, du er da heldig sådan at have en kat til at træffe afgørelserne for dig ;) Det er slet ikke fordi jeg ikke har bøger nok, jeg lider vist lidt af gemmomani, men jeg kan ikke nænne det. Nærighed er nok en god beskrivelse. Nå men jeg har jo 12 dage endnu til at bestemme mig i.

   Slet
 2. Sikke et dejligt indlæg. Jeg har også min bog til alle sådanne notater, og ved du hvad jeg elsker allermest ved den? det er den skrattende lyd af tætskrevne sider, når jeg bladrer i den, så min fortsætter indtil sidste side er udfyldt, og den er fysisk dobbelt så tyk som da jeg startede p.g.a. fedtede fingre, kaffepletter og andet patina.

  Glædelig jul til Jer

  mvh Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Dorte. Nu bliver jeg nødt til at bruge min bog til den er helt fuld, for det er jo som du skriver, en herlig fornemmelse at bladre igennem en helt fyldt bog.

   Også en glædelig jul til jer.

   Slet
 3. Uglemor,

  Oh I like your bullet notebook! I have three or four or even five notebooks. I add thoughts and story and blog ideas to whichever one comes to hand. It's a very disorganised system. Perhaps I ought to start a new notebook for the new year!

  SvarSlet
  Svar
  1. Dear Sue, It sounds like a new notebook - only one - would be a great newyear's gift from you to you :) At least I would never find anything in four, let alone five notebooks. But the job of gatheriong all the good stuff from all those books into one new sounds like big worh. <whatever you do, I hope to find more stories from your hand soon. I am about to dive in to "The Midnight Mass".

   Slet