fredag den 5. april 2013

Mit nye liv -- A New Life

Læste I beskrivelsen af i torsdags?
Her er en oversigt i punktform
 • tidligt op og planlægge dagens skolearbejde
 • morgenmad
 • Praktiske pligter, fej gulvet, tøm og fyld opvaskemaskinen og ryd bordet.
 • skole med Ugleungerne, engelsk med de to mellemste, læseindlæring med Piraten og avanceret engelsk  med Trolden.
 • Tepause
 • Matematik med de tre små (0., 3, og 5. klasse). Trold arbejder selv med et spørgsmål til Uglemor i ny og næ. 
 • frokost. 
 • mere matematik og brødbagning. 
 • Havearbejde - lugning og hakning af ukrudt, flytning af masser af kompost. 
 • Cykelture til og fra flisbunken, til dels med Ugleunger i anhængeren eller på flislæsset. ½ km per tur. 
 • Spredning af flis. 
 • Bagning af kokosmakroner og tilberedning af aftensmad
 • Aftensmad
 • hygge og computerspil. Sengetid for Ugleunger
 • Uglemor og Skribenten arbejder lidt mere og spiller computerspil
 • i seng kl 23.30
For en måned siden havde en tilsvarende dag set sådan her ud:
 • Ligge i sengen indtil morgenmaden var færdig. Det var - og er - Skribentens job, han laver verdens bedste te. 
 • Forberedelse af skolearbejde medens Ugleungerne dansede rundt i stedet for at lave pligter. 
 • Skole i en halv times tid
 • Tepause
 • Computerspil ... bøger, generel larm og ballade. 
 • Frokost. 
 • Alle Ugleungerne ud i haven
 • Uglemor blogger og surfer rundt på nettet
 • Ugleungerne spiller computerspil eller læser tegneserier. 
 • Aftensmad
 •  Sengetid for Ugleunger
 • Skribenten arbejder, Uglemor surfer på nettet eller spiller computerspil.
Hvad er hemmeligheden bag denne  ændring i Uglemors energiniveau og generelle velbefindende?

Nu skal dette ikke udvikle sig til en klagepost. Men det er først bagefter, man bliver klar over, hvor slemt det egentligt var.
     Uglemor har i årevis (over 30 år) lidt af ondt i maven og generel slattenhed, smerter og ubehagelige anfald. Hun har været til undersøgelser i bunkevis, hjerte, mave tarme, nyrer, lever, allergier ... alt er blevet undersøgt. Uglemor har birkepollenallergi og allergi mod bigift, men er ellers sund og rask. Hm. har Uglemor tænkt, de må altså være noget i vejen, Jeg er træt som et helt alderdomshjem, det gør ondt i maven og omegn, og hjernen virker heller ikke optimalt. Uglemor lod være med at drikke mælk, OK det hjalp lidt, men ikke nok, og aldtrig særligt længe. Ugelmor fulgte forskellige andre kure og gode råd, alt sammen uden andet end midlertidig mildnene af symptomerne.

     Søndag den 17. marts (søndagen før Palmesøndag) var vi som sædvanligt i kirke. Vi tog toget noget af vejen, og på stationen fangede en overskrift i B.T. Skribentens blik. Med store bogstaver stod der hen over forsiden: "SUPER-KUR redder din mave og tarm". Skribenten spurgte om det ikke var noget, Uglemor var skeptisk. "B.T., det er ikke ligefrem nogen garanti for seriøsitet, er det? Det er sikkert bare endnu en af de der sære modekure."
På vej hjem skulle vi købe vores sædvanlige søndagsslik, Uglemor havde selvfølgelig glemt den pose, hun allerede havde købt, derhjemme. Så vi købte B.T. med. I toget hjem læste Uglemor om den sære kur i avisen og tænkte, at den lød godt nok underlig. Ikke æbler, men gerne appelsiner, ikke pærer, men gerne bananer, ikke rug og hvede, men gerne spelt og havre. Slet ingen løg eller porrer! men purløg, ja tak. Ingen honning - suk Uglemor elsker honning og har bier - men gerne hvidt sukker og ahornsirup Meget sær opdeling. Der måtte ligge noget bag. Efter kaffen gik Uglemor på nettet og læste. En dansk hjemmeside og den australske Ph.D der har opfundet kuren. Uglemor tænkte at det var så sært, at det måske kunne være noget. Og så hed den noget så underligt som FODMAP - en forkortelse for "Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols".(Oligo-, di-, og monosakkarider og polyoler der kan fernmentere(gære)!) Pyha, det lyder godt nok teknisk, men så underligt at det måske var et forsøg værd. Uglemor besluttede sig for at prøve, men kun en uge, for det er lidt besværligt, og det virker nok slet ikke, ligesom alle de andre mirakelpiller og ditto kure. 
     Aftensmad, som sædvanligt ris med kød, æg og grøntsager, bare ingen champignonger eller porrer (det er næsten det værste ud over honning). Så satte Uglemor et flipperbrød over af ren fuldkornsspeltmel, det tager 24 timer. Morgenmad havregrød, en halv banan og et æg, bvadr, Uglemor er ikke meget for ren havregrød, der skal flere speltflager i før det bliver et hit! På indkøb blev Irmas laktosefrie udvalg nærstuderet. Piskefløde; herligt, så er formiddagskaffen reddet, men al mælk og yoghurt lider af fedtforskrækkelse, så det springer vi over. Formiddagskaffen blev så med laktosefri fløde og hjemmebagte, og meget lækre havrekiks. Frokosten var resterne af ris fra i går stegt med majs og æg og en mandarin. Om aftenen blev spelt-flipperbrødet færdigt, og det blev nydt med mørk, økologisk pålægschokolade og bananer til aftenteen. Mums.
     Der gik et par dage på denne måde; Uglemor medbragte speltbrød og bananer og kokostoppe eller havrekiks alle vegne. Tirsdag morgen vågnede Uglemor med en underlig fornemmelse. Det gjorde ikke ondt i maven længere! Og det blev ved med ikke at gøre ondt. Et par gange har Uglemor følt nogle små jag eller mavekneb - mest hvis hun havde indtaget lidt for mange påskeæg, men intet i forhold til de mavesmerter, der var hendes daglige følgesvend før.
Tirsdag efter påske (2. april) vågnede Uglemor før Skribenten, hun gik ned og skrev og arbejdede før morgenmaden - den slags sker af og til, men det skete også onsdag, og det var den dag, jeg beskrev før. En sådan omgang cykelture (vel i alt 5 kilometer) med hårdt arbejde ind i mellem - ufatteligt. Jeg ventede hele tiden på fornemmelsen: "luften går af ballongen - jeg må have mad nu!" som altid har ramt mig efter max en halv times fysisk aktivitet, men det skete bare ikke. Fra klokken halv to til halv seks om eftermiddagen arbejdede Uglemor uophørligt uden på noget tidspunkt at blive træt, og efter et glas vand og et lille påskeæg var hun klar til at stå i køkkenet og lave mad til Ugleboets indbyggere.
Uglemor har fået et helt nyt liv forærende. Mange tak til Maja Pernille Jensen for at lade sig interwieve i B.T. den søndag.
... fortsættelse følger

- - - - -

This post is all about the Australian FODMAP-diet that has renewed  MotherOwl's life, made her free from stomach pains and filled her up with energy. MotherOwl is now 20 years younger and ready to take on strikes from teachers, naughty Owlets, dirty laundry and a big, unruly garden! Bring it on!
... to be continued

5 kommentarer:

 1. Det er godt nok vildt!!! Der er liiige nogen jeg kender som skal tage et kig på det der. Tillykke med din nye energi! (jeg falder i øvrigt stensikkert i søvn, hvis jeg spiser kage)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig til at høre om det kan hjælpe. Det er godt nok ikke let, men det er besværet værd.

   Slet
 2. Hvor er det fedt at læse at du har fundet årsagen! Kan godt forstå din glæde! Tillykke!

  SvarSlet
 3. Hej Uglemor.
  Jeg får næsten helt tårer i øjnene over din historie. Hvor er det godt, at det har hjulpet dig, og hvor er jeg stolt af, at have været med til at gøre en forskel :) Det gør du også nu, for du er med til at sprede budskabet om FODMAP. Tænk at sådan en fjollet kur kan vende op og ned på ens verden. Jeg er så taknemmelig for at den findes!
  Mange hilsner Maja

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro jeg også er taknemmelig. Både over at kuren findes, over at du lod dig interviewe til avisen og over at min ægtemand fik mig overtalt til at købe den ;) Verden er jo et helt nyt sted at være!

   Slet