mandag den 7. august 2017

Nældens anatomi -- The Anatomy of Nettles

     De allerfleste nælder er tvebo. Det vil sige at hanblomster og hunblomster er på hver deres plante. Og hvis man skal samle frø, nytter det jo ikke noget, at man samler masser af fine lilla hanplanter, vel, Uglemor?
     Forskellen gik op for mig ikke da jeg samlede frø til at spise, der samlede jeg bare løs, og ca. halvdenlen var hunplanter, så nogen frø fik jeg da. Nej i går plukkede jeg nælder til fiber, jeg dukkede ind i bunden af nældeskoven og klippede de tykkeste og mest lige stængler. Til min overraskelse var det næsten udelukkende en slags - jeg troede hanplanter og smed rask væk toppene væk. Men et lille kig i diverse bøger og på nettet viste mig, at det var hunplanter. 
     For lige at demonstrere, er her et billede af han- og hunnælder. Hannen er den, der ligner frø, og hunnen den, der ikke gør.
     Nu ligger nældestænglerne på den fugtige græsplæne, og hvis jeg er heldig, bliver der faktisk fibre ud af dem.
- o 0 o - 

Most nettles are dioeciou. That means that male and female flowers are on different plants. And if you want th collect seeds its no good collecting pretty male flowers, or what do you say, MotherOwl?
So as not to repeat my mistake here's a photo of both male and female nettles.
 I found out because when harvesting nettles for fibres yesterday, I cut the stems near the ground, choosing thick, straigth nettles, and as I pulled them out, I realised that they were almost exclusively female nettles. 
Now the stems are retting on the wet lawn. If I'm lucky, some fibres will actually be produced.

Top: female nettles
Bottom: male nettles.7 kommentarer:

 1. Vi er så inficerede med dræbersnegle nu at jeg ikke kan bruge græsplænen - det er også umuligt at dyrke mad. For en måned siden lugede jeg rundt om mine høstanemoner, men de er PIST borte i dag, ikke et blad. Så dem kan de åbenbart også godt lide. Man kan ikke engang se, hvor de har stået....

  Hvorfor !!$%&*#! kan de ikke æde ukrudtet!!!?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det ville da være skønt, hvis man kunne deressere dem til det ;) Her var det virkeligt slemt for et par år siden, de åd alt borset fra en enkelt chiliplante og buske og træer. Det virker som om de breder sig lidt som hekseringe. Vores vinbjergsnegle hjælper helt sikkert også.

   Slet
 2. Hvor er det spændende med fibre af de naturligt voksende planter her hjemme. Jeg vil gerne hører mere om hvordan du fremstiller fibre af nælder og hvad du bruger dem til. Jeg har en gang købt noget skønt fast vævet stof i nælde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er kun lige begyndt den lange rejse mod nældefibre. Der er nogle vidunderlige film om fibre og en rigtig god FB-gruppe. Principielt er fremgangsmåden som hør-fabrikation. Dvs. lang og besværlig med meget lille udbytte. Men da nælder skulle tage vældig godt imod plantefibre, er jeg begyndt.

   Slet
 3. Is retting the stems just leaving them outside and letting them be "processed" by sun and rain (and dew)?

  SvarSlet
  Svar
  1. Yes - you could say that retting was a fine word for "rotting, but stopping in time."

   Slet
 4. Nettles grow abundantly in my surroundings and are very interesting as a fibre-providing plant. I recently found the group Nettles for Textiles on Facebook, offering rich expertize and experience on the subject.

  SvarSlet