mandag den 2. april 2012

Farvning med sorte bønner -- Dyeing Wool with Black Beans


Sorte bønner farver smukt blåt. Uglemor elsker blåt, og derfor elsker hun også at farve med sorte bønner.

Opskrift:
3 gange så mange bønner som man har stof/garn.
Vand, så det dækker, lad stå i 3 døgn og rør i det af og til, sidste gang efter to døgn. Efter 3 døgn hældes det farvede vand forsigtigt fra, og det bejdsede, våde garn tilsættes. Jeg stopper for det meste bare garnet ned til bønnerne, i stedet for at hælde fra, det gør ingen forskel synes jeg. Det står så atter tre døgn, så tages garnet op og skylles. Efter et døgn kommer Uglemor for det meste et ekstra bundt garn i vandet, det bliver lysere, men passer smukt til det første bundt.Når skyllevandet er klart, skylles sidste gang med en smule eddike i skyllevandet.

     Bemærk hele processen foregår koldt hvis det varmes op, bliver farven u-bådsblå, stålgrå eller hvad vi nu skal kalde den farve.
     Farven er ok lysægte op til et år, men kan ikke tåle varm vask, så kold vask i hånden - kun.
     Forskellige portioner bønner giver forskellige resultater. De kan gro i Danmark, så hvis man finder nogen, der farver godt, skal man endelig dyrke dem i haven. Det gør jeg selv, og dem jeg dyrkede sidste år, farver lige så godt som de oprindelige bønner fra Kina.

Vanter strikket med bønnefarvet alpaccagarn. Hvis man kigger godt efter, kan man se, at der er to forskellige blå farver

Mittens in stranded knitting using bean dyed wool. A closer look may reveal two different blues.

English consists in excerpts from my posts in dyeing communities. All on dyeing blue with black beans:
In all my experiment simmering, boiling and so on will give a more grey-blue (slate blue/steel blue) than the cold soak. I just tuck beans and yarn, mordanted with alum, in a pot, pour on tap water and stir from time to time for 3 days. The result is more dependant on the beans than on the yarn, as long as it is scoured. I never, to the best of my knowledge, use superwash. After washing in soap suds I rinse in water. The last time, when no more bleeding occurs, I add a dash of Acetic acid. and I never saw any colour change that way.
I tried washing some of my “bean-blue” knittings in machine at 40 C - it faded quite a bit (and will eventually wash out), but the tests in my sunlit window show almost no fading from October 2010 till summer 2011, but then it faded rather much.

3 parts beans to 1 part wool; soak beans for 3 days, add wool soak for 3 more days, rinse wool and use ;)


Bønnefravet garn. Fra højre mod venstre: 1 dag i bønnevand, 3 dage i bønnevand, gult garn (lugtløs kamille) 2 dage i bønnevand; Småkogt hvidt og gult (lugtløs kamille) - (de grønne er grønnere i virkeligheden)
Small test run l to r: 1 day in beans - 3 days in beans - scentless mayweed overdyed with beans 2 days. Simmered white and yellow (scentless mayweed).

18 kommentarer:

  1. Sikke en sjov måde at farve garn på! Jeg dyrker også nogle sorte bønner, men jeg er ikke så ferm til at strikke, så vi nøjes med at spise dem. Flot arbejde!

    Didde

    SvarSlet
  2. Tæskesmart Charlotte - det må jeg også prøve.
    Mon ikke der kunne smutte noget gult garn i, så jeg kunne få nogle af mine yndlingsgrønne nuancer?!:-)
    Må bønnerne godt være tørrede? Er det bedst med friske modne bønner?
    KH-Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, gult garn i "bønnesuppen" giver grønt garn i forskellige nuancer. Se det nye billede.

      Slet
  3. Efter 2. døgn i farvesuppen er mit garn - superduperoverfantastisk og helt igennem smukt lilla!:-)
    Elsker det - men jeg aner da ikke, hvorfor det ikke blev blåt???
    Gad vide, om det har noget med vandets blødhed at gøre?

    SvarSlet
  4. Det hænger sammen med pH-værdien af vandet, hvordan sammenhængen er med hårdheden har jeg ikke helt tjek på. Hvis du er på Racelry er der nogle seje billeder. http://www.ravelry.com/discuss/natural-dyeing/31690/901-925#910 er godt!

    SvarSlet
  5. Tænk, hvor fantastisk at jeg fandt denne blok, hvor er det spændende med de sorte bønner, det må jeg prøve. Har du nogen erfaring med lav, bark og svampe? Mit store spørgsmål er, om garnet her skal bejdses først. Har engang farvet med renlav fra træer, der var det absolut ikke nødvendigt, fik et fantastisk varmbrunt resultat, med denne karakteristiske duft, som efter sigende (skotsk tweed-tradition) holder i 100 år - med garanti 😉

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karnin, og mange tak. Det skulle ikke være nødvendigt at bejdse garnet, men jeg gør det alligevel ;) Mine forsøg med lav har ind tl videre været temmelig fiasko-agtige. Læs holdbare, men *grimme* farver. Sorte bønner giver omvendt en smuk, smuk blå. Holdbarheden er derimod elendig ved vask. Jeg kan garantere 100 dage ;)

      Slet
  6. halløj,
    Jeg er ved at strikke en trøje, i offwhite uspundet uldgarn, og kan se at det ikke er den rigtige farve for mig. Jeg tænker på at farve den og fandt så ind her på din side og synes det lyder ret fint med sorte bønner som farve metode.
    Kan man med succes farve en trøje, der er strikket færdig?
    Du skriver også, at man får en mere grå farve ved at varme vandet op, har du mere om det? tid, temp.?
    mvh.
    Charlotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Man kan fint farve en hel trøje, bare man her bønner nok og en stro nok geholder. Fidusen er jo at det noetop ikke skal varmes op. Men vær advaret! Det er ikke særlig vaskeægte. Hvis det er en trøje, du kun sjældent vasker, er blå fra bønner fint. Ellers ville jeg nok vælge at købe noget indigo.
      For at få grå brugte jeg min normale fremgangsmåde, 1 time ved 80 grader. Jeg kan ikke huske, om det er mere lysægte, men det håber jeg. Det ville være træls at skulle farve trøjen om for hver 4. vask.

      Slet
  7. Hej Krydderugle.
    Har du erfaring med om bønnerne kan spises efter 3 dage i blød? Synes da det ville bære ærgerligt at smide en masse god mad ud.
    Og har du noget bud på om jeg kan sikre at farven bliver blå og ikke lilla? F.eks. styre kalkindholdet eller ph-værdien.
    Venlig hilsen Cille, farve-novice :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Cille,
      Jeg ville ikke spise bønnerne efter tre dage i bløg. De gærer en smule, hvis ikke de står meget koldt. Måske hvis man stillede dem i køleskabet og havde kogt og afkølet vandet i forvejen. Man kan plante bønnerne bagefter, de spirer fint.
      Det er især pH-værdien, der afgør farven. På Ravelry (Hvis ikke du kender det, har du noget til gode) er der en underside, der hanlder om sorte bønner, pH-værdier og alt sådan noget: http://www.ravelry.com/discuss/plants-to-dye-for/519433/1-25

      Slet
  8. Hej,
    Du skriver "3 gange så mange bønner som stof/garn". Du mener vægtmæssigt - ikk?

    SvarSlet
    Svar
    1. Super - tak. Tror du, at processen vil lykkes, hvis man bruger lyst lærredsstof? Du skriver nemlig, at garnet er bejset. Skal mit stof igennem en bejsningsproces først? Kan man i givet fald det? Og hvordan?

      Slet
    2. Jeg ved ikke så meget om at farve bomuld. Det skal i hvert fald vaskes grundigt først (det skal uld også) for at ferne imprægnering og andre hjælpestoffer. Bomuld skal normalt bejdses enten med tannin eller tarapulver. Jeg er ikke ekspert på det felt. Prøv eventuelt med en lille strimmel først.

      Slet
    3. Tusind tak for dine gode råd. Din erfaring er helt sikkert meget bedre end min - så det prøver jeg.

      Slet
  9. Hej Uglemor

    Bejdser du dit uldgarn inden du kommer det i den kolde bønnesuppe?

    Det ser meget inspirerende ud :-)

    Venligst
    Tina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det korte svar er: Ja.
      Alt mit hvide garn bliver bejdset, så snart det kommer ind i huset. Så behøver jeg ikke at huske om det nu er bejdset eller ej.
      20% alun en time ved 80 grader.

      Slet

Jeg bliver altid glad for en kommentar.
Jeg prøver at svare på alle kommentarer - og lover at hive alle kommentarer ud af spam-fængslet så hurtigt som muligt.

I am always grateful for all comments, and try to reply meaningfully to all of them.
I furthermore promise to pull your comments from spam-limbo as fast at possible.