fredag den 1. september 2023

Sveskeblommer ~ 2 ~ Plum Prunes

Vi fandt os ret hurtig til rette i Osterlinde og fandt vore foretrukne steder at gå på indkøb i Salzgitter. I vores lille by var der en købmand, hvor Frau Deich sørgede for os, men det helt store udvalg havde hun naturligvis ikke. Så for større indkøb tog vi til Salzgitters hovedby, Lebenstedt. Der gik Storesøster i skole, der gik vi til messe, på biblioteket og i biografen. Og der fandt vi også en øko-forretning (hvor vi senere købte vores julegås under meget forvirrende omstændigheder), de havde et lille blad, bare et sammenfoldet ark, der hed Schrot & Korn (Avner & Kerner), som indeholdt gode råd, opskrifter og plantetips til årstiden. I det blad fandt jeg opskriften på svinefilet med blommer og enebær.

    Svinefilet med enebær-blommesovs
200 g svinefilet eller koteletter
1 spsk olie   
150 g blommer
1 tsk smør   
1 spsk vineddike
1 stor tsk honning   
1 laurbærblad
2 enebær   
fløde
salt, kanel, ingefær, cayennepeber
  • Brun svinefileten i olien. Drys den med salt og peber og hold den varm i sølvpapir.
  • Skær blommerne i tynde skiver. Smelt smørret, tilsæt blommer, vineddike, honning, laurbærblad og enebær og lad det snurre i ti min. Tilsæt fløde og smag til med salt, kanel, ingefær og cayennepeber. 
  • Skær fileten i tynde skiver og lad den trække 1-2 min i sovsen.
  • Server med ris, bulgur eller båndpasta.

Man kan også bruge koteletter skåret i tynde skiver - det er billigere, men smager lige så godt.
Lav sovsen færdig, steg svinekødet, drys med salt og peber, og hæld sovsen over.

-- 🐖 -- 🍑 -- 🍴 --

We quickly learned our way around in Salzgitter and found our favourite shopping places. In our small town Frau Deich had a grocery store where she looked after us, but of course she didn't have a huge selection. So for larger purchases we went to Salzgitter's main town, Lebenstedt. This is also where Big Sis went to school,, where we went to mass, to the movies, and to the library, and where we we also found an organic shop (in this shop we later bought our Christmas goose under very confusing circumstances). They handed out a little magazine, really just a folded sheet, called Schrot & Korn (Chaff & Grain), which contained advice, recipes and planting tips for the season. In it I found the recipe for pork fillet with plums and juniper berries.


    Pork fillet with juniper plum sauce
200 g pork fillet or chops
1 tbsp oil  
150 g plums
1 tsp butter  
1 tbsp wine vinegar
1 large teaspoon honey  
1 bay leaf
2 juniper berries  
cream
salt, cinnamon, ginger, cayenne pepper

Brown the pork fillet in the oil. Sprinkle with salt and pepper and keep warm in tin foil.
Cut the plums into thin slices. Melt the butter, add the plums, wine vinegar, honey, bay leaf and juniper berries and simmer for 10 minutes. Add the cream and season to taste with salt, cinnamon, ginger and cayenne pepper.
Thinly slice the fillet and let it soak in the sauce for 1-2 minutes.
Serve with rice, couscous or pasta.

You can also use thinly sliced chops - it is cheaper, but tastes just as good.
   Finish the sauce, fry the pork chops in thin slices, sprinkle with salt and pepper and pour the sauce over.


Note:
Butikken ligger der såmænd endnu. Der Vollkornladen, Am Schölkengraben 5, Salzgitter, og den ser fuldkommen ud, som jeg husker den.

The shop still exists, and even in the same place, Am Schölkengraben 5, Salzgitter, and in the photos it looks exactly as I remember it.

1 kommentar:

  1. This sounds like something my younger son would love, he is quite adventurous when trying new recipes.

    SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en kommentar.
Jeg prøver at svare på alle kommentarer - og lover at hive alle kommentarer ud af spam-fængslet så hurtigt som muligt.

I am always grateful for all comments, and try to reply meaningfully to all of them.
I furthermore promise to pull your comments from spam-limbo as fast at possible.