fredag den 17. januar 2025

Fredagsfrustration ~ Kun på dansk ~
Uduelig mad, bavl og konsekvenser

Den seneste måned har det været helt vildt med nyheder om mad og fødevarer. Jeg tager her fat på to, men resten er lige så absurde. Den 30. december skrev TV2.dk  at 5-reglen kan afsløre farlig mad
Lige et par citater fra artiklen:
En god regel er at se på, om der er flere eller færre end fem ingredienser. Er der færre, så er varen fin. Men er der flere end fem, så skal man gå ind og læse, om der er noget, man ikke forstår, siger Anne Tjønneland.

Hvad der derimod ikke er godt, er sodavand og chips. Slik bør vi i almindelighed heller ikke spise. Det samme gælder langtidsholdbare færdigretter.

Mere overraskende er det måske, at også veggieprodukter herunder visse typer plantedrikke får en løftet pegefinger fra nogle forskere.

I 1970'erne begyndte varedeklarationer at blive udbredte på mange fødevareemballager. Siden holdt begrebet e-numre sit indtog. Sidstnævnte beskriver tilsætningsstoffer, som er så vanskelige at forklare, at de har fået deres eget kodesprog, altså et E og en talkode bagefter.

Dertil har jeg nogle kommentarer:

  5-reglen:
Er der færre end 5 ingredienser er varen OK - men chips er ikke OK. Sært, ikke sandt. De fleste chips består af kartofler, solsikkeolie og salt. 3 ingredienser, ingen af dem med underlige navne.
     Mange betænkelige pølser og lignende består af kød, emulgator, vand og krydderier.

Veganske varer:
De er dybt overraskede over at nogle veganske produkter er ultraforarbejdede. Det er de stort set alle sammen, og det har jeg sagt og ment længe.

E-numre:
De siger: "Sidstnævnte [altså E-numre] beskriver tilsætningsstoffer, som er så vanskelige at forklare, at de har fået deres eget kodesprog, altså et E og en talkode bagefter."
     Det er ganske simpelt forkert. Der er masser af E-numre, der dækker over helt almindelige, velkendte stoffer. E-numrene er en standardisering, E'et står for Europa, og listen er indført af EU for at vi alle skal kunne genkende stofferne lige meget hvor varen er fremstillet.
     De almindelige, jeg lige kan i hovedet, er E330 = citronsyre, E300 = C-vitaminer, E440 = pektin, E553 = talkum og  E901 = bivoks.
     Jeg er bestemt lige så utryg  - eller måske endda mere - ved for eksempel glucose-fruktosesirup eller hydrolyseret vegetabilsk protein, der ikke har nogle E-numre.
     Og hvor mange stejler mon over johannesbrødkernemel, carrageenan, sorbitol, det 3. krydderi, og mange andre, hvor det er tilladt at skrive det almindelige navn i stedet for deres E-numre (henholdsvis E410, E407, E420 og E621)?

Jeg mener, at man gå helt galt i byen med de regler. Prøv for eksempel at læse ingredienserne på Mou økologiske kødboller: Grise- og oksekød (60%), vand, ÆGGEHVIDER, løg, HVEDEMEL, kartoffelmel, rasp (HVEDEMEL, salt, gær), salt, oksefedt, hvid peber.
     Hele 11 ingredienser! Men ikke én jeg ikke har eller let kunne fremstille hjemme i mit eget køkken - og her er vi ved det, jeg mener er en meget bedre regel: KUNNE JEG SELV!
    
Kunne jeg selv hakke kødet, røre det med salt, tilsætte vand, æggehvider, løg, mel, rasp (som jeg selv kunne lave), salt, peber og fedt og så koge bollerne i saltvand? Ja det kunne jeg godt. Altså er det OK

Så prøver vi lige den vegansk variant:
     Beyond Meat kødboller, ingredienser: Vand, ærteprotein* (14%), rapsolie, kokosolie, aromaer, røgsmag, risprotein, tørret gær, stabilisator (methylcellulose), kartoffelstivelse, salt, kaliumsalt, krydderier, urter i variabel andel 0,5% (Persille, rosmarin, salvie, basilikum og oregano), æbleekstrakt, hvidløgspulver, majseddike, koncentreret citronsaft, løgpulver, granatæbleekstrakt, emulgator (solsikke-lecithin), farve (rødbederød), maltodextrin, gulerodspulver.
*Ærter er bælgplanter. Personer med alvorlig allergi over for bælgplanter som f.eks. jordnødder skal være forsigtige, når de indfører ærteprotein i deres kost på grund af risiko for allergi over for ærter.    
     Der er rigtig mange - faktisk hele 24 - ingredienser hvoraf Aromaer er på fjerdepladsen, og der er flere, hvor jeg tænker ... hvordan pokker gør jeg.
     Ærteprotein, hvordan får jeg proteinerne ud af ærterne? Ditto med risprotein, og hvad med solsikkelecitin?
     Methylcellulose og kaliumsalt ... (E461 og E508 altså). KUNNE JEG SELV? Nej. IKKE OK

Jeg gentager gerne mig selv fra for snart længe siden:
     Hvis nu vi i stedet for alle mulige fortænkte kure holdt op med at spise billigt bras og spiste lidt mindre, men af en ordentlig kvalitet, og kun spiste ting, vi kunne reproducere i eget køkken - ting som min mormor også ville kunne forstå. Jeg mener at det allervigtigste spørgsmål at stille er: 
KUNNE JEG SELV?



--- --- --- --- Hvis artiklen fra nettet er taget ned, ligger den på min brokke-log HER --- --- --- --- 

Den anden nyhed er vel en uges tid gammel, her hører vi -- også hos TV2

Fiskehandler smidt ud af bestyrelse for udtalelse om opdrættede fisk

Ifølge ejeren af den aarhusianske fiskeforretning er den opdrættede laks faktisk slet ikke egnet som mad til mennesker. Se lige her:
Jakob Clausen fra Danmarks ældste fiskeforretning er ikke længere en del af bestyrelsen i Danmarks Fiskehandlere.
Han er nemlig blevet smidt ud af brancheforeningens bestyrelse, fordi han tirsdag fortalte, at han ikke længere vil sælge opdrættet laks i sin forretning.

Ja, hvis nogen siger sandheden, så skal man da bare smide dem ud af det "gode" selskab. Jeg håber den sandhedskærlige og modige fiskehandler fortsætter som han er begyndt, og hvis jeg boede i Aarhus, ville alle mine fremtidige fiskeindkøb ske i den butik!

Lars Poulsen, der er sekretariatschef i Danmarks Fiskehandlere, mener ifølge artiklen, at opdræt er en realitet i branchen, og at kunderne selv kan vælge, hvilke fisk de køber.

Fint, så skriv lige på skiltene, hvilke fisk, der er opdrættede, så kan vi vælge! Denne her er for pakkede fisk i supermarkedet - men hos fiskehandleren ... hvad gør vi der når det ikke står på skiletene?
MSC logo

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver altid glad for en kommentar, og prøver at svare på alle kommentarer .

I am grateful for all comments, and try to reply meaningfully to all of them.