Sider

tirsdag den 31. januar 2017

Madudfordring dag 6

Kameraet og det her ur
er vist ikke helt enige.
Tidsstempel: 18.38
Dagens meny: Braiserede svinekæber, grydebrød, sød kartoffel og salat.

Aftensmad i Uglebo er faktisk ikke så planlagt og systematisk en affære. I dag kom Uglemor hjem med busen sammen med de to mindste Ugleunger klokken 14. Uglemor vidste godt, hvad menuen skulle være, sådan cirka i hvert fald.
Skribentens hjemkomsttidspunkt var derimod ikke helt sikkert, med de nye køreplaner og et nyt semester kunne han være hjemme 19, 19.30 eller i uheldigste fald 20. Så klokken lidt i fem satte Uglemor et grydebrød over, idet vi regnede med 19.30 som det sandsynligste.
Så da uret bibbede - og lidt til, vi var lige midt i et spil, gik Uglemor og Piraten ud i køkkenet, rørte i dejen, vaskede svinekæberne og en sød kartoffel, fandt ingredienser frem. Piraten er ikke meget for grydebrød, så han ville koge noget pasta, som han så fandt frem.
18.39

Kæberne blev brunet tre ad gangen. Her er de alle sammen.
18.43

Her er krydderierne:  
18.49

Og her er de så sat over. Så kom brødet i ovnen sammen med den søde kartoffel. Og så løb kameraet tør for strøm.
Skribenten ringede hjem og sagde, at han mod forventning ville være hjemme allerede kl. 19.00 Det var for sent at gøre andet end at glæde sig over det. Så kunne han slappe af en halv times tid inden maden - og få lov til at lave salaten. Brødet hæver jo ikke hurtigere af at vi sætter ovnen på varmluft ;)
18.50
Spirillen kan som den eneste ikke lide svinkæber, så han fik lov til at stege sig nogle skiver røget medister i stedet.
Uglemor lavede sovs og Skribenten lavede salat medens vi fik fortalt hinanden om, hvad vi havde lavet i dagens løb.
Den søde kartoffel ser virkelig dekorativ ud.
Tidsforbrug: Tilberedning sammen med Piraten ca. 20 minutter. Vente- og hævetid meget mere.

Pengeforbrug: 2 pakker svinekæber: 95,- en sød kartoffel: 15,- et grydebrød: 15,- pasta, medisterskiver, mel, krydderurter, fløde osv: 10,- I alt 135,- = 19,40 pr mand.

mandag den 30. januar 2017

Madudfordring dag 5


I dag stod menuen på pseudo-japansk fast food. Tamagoyaki, der vist bedst oversættes som stegt-det-du-kan-li'.
Det er en ret, hvor man i vid udstrækning kan tage hensyn til folks forskellige smagsløg og intolerancer, og det kan være nødvendigt i en større familie.
Vi startede sent. I Uglebo er aftensmad ofte en halvsen affære, vi har ofte travlt med så meget andet, at halv syv ikke er sent.

Uglemor og Ugleungerne gik i køkkenet. Minimax skrællede kartofler, Piraten snittede savoykål, Spirillen dækkede bord, og Uglemor fandt tingene frem:
 Æg, mel, ris fra i går, bacon i skiver, fiskesauce, 7peber, kartofler, ingefær, snittet kål og salat og rød peber - det er ikke finthakket nok.

Den ægte japanske opskrift kræver nanaimo-rod og beni shouga, men det har vi ikke, så vi bruger noget, der ligner. Gad vide hvad en japaner egentlig ville sige til mine okonomiyaki?

Man kan også bruge squash, men det er ikke til at købe for øjeblikket. Forårsløg, hvidkål, rejer, muslinger, rester ... alt muligt kan blandes i. I dag røg det meste af risen fra i går ned i.  

Kartofler og ingefær blandes i en skål, æggene knækkes i, mel, fiskesovs og 7peber tilsættes. Så varmer man en pande med lidt olie og steger noget af dejen til tenkasu - de små sprøde stumper, der bliver tilovers, når man laver tempura - igen må vi nøjes med, hvad vi har.

    Så blandes kål, salat  og ris i og tenkasu tilsættes.
Man kommer en god portion på den varme, olierede pande og lægger et par stykker bacon, eller skinke, eller kalkunbacon eller ... ovenpå.
Den første er til Piraten, der ikke kan udstå rød peber, så er det jo godt, at det kan tilsættes til os andre senere.
Så bager den under låg til kødet ser kogt ud, vendes forsigtigt - lad endelig være med at presse på den, dejen skal være, og forblive, luftig. Den skal gennemsteges, men kun lige.

Serveres brandvarm med mayonnaise, soya, ketchup, nori (sushitang) i strimler, forårsløg ... Kort sagt hvad man vil. Der findes oven i købet en okonomi-sovs.
Værsågod at spise, Spiril.

Uglemor fik den sidste, suppleret med de sidste ris, for der var ikke helt dej nok dej.

To af Ugleungerne fik i stedet røræg med bacon og resterne af pizzaen fra i går. Som sagt en fast food-dag.

Tidsforbrug: Piratens okonomiyaki stod på bordet 18.58. Så en halv time til tilberedningen, spisningen følger efter, for man spiser efterhånden som der bliver serveret.

Pengeforbrug: 6 æg: 21,- bacon: 12,- kartofler, mel, peber, ingefær, salat og kål: 28,-  = 61,- pr mand ca. 8,75 kroner. Skribenten og Hvalrossen fik en ostemad til aftenkaffen, for de var ikke helt mætte, så lad os sige 9 kroner pr. mand.

Negativitet -- 2 -- Negativity

     De negative superhelte slår til igen. Denne gang har dåsen den farve, Uglemor drømte om. Og søreme om ikke den bliver øldåsegrøn, når superheltene kigger på den.

The negative supers strike again. This time they've found a can having just the colour from MotherOwl's dream. And yes. It turns beer can green when the supers look at it.






søndag den 29. januar 2017

Madudfordring dag 4

Søndag den 29.
Søndage er altid anderledes. Vi har ikke travlt, og normalt spiser vi pizza og sushi om søndagen. I dag var ingen undtagelse.
Skribenten lavede pizzadej, og tomatsovs. Pizzadeje helt fra bunden, mel, salt. vand olivenolie og gær. Pizzasovsen blev lavet af en dåse flåede tomater, tomatpure, olivenolie, hvidløg, basilikum, og oregano. Han blendede det og lod det koge igennem.
Uglemor kogte ris til sushi, og lavede sushi-eddike af risvineddike, salt og lidt sukker.
Uglemor fik hverken taget tid eller ret mange billeder.

Skribenten mener at han brugte i alt en halv time på pizzaen, Uglemor brugte noget mindre på sushien.

Sushiris, de er skyllet og klar til at sætte over.

Risene koger, og pizzaen bliver sat i ovnen.

Klar til at lægge på

Ris, agurk og rød peber. Rul!

Skær! Færdig!
Tidsforbrug: Stærkt anslået 45 minutter. Vi snakkede og lavede alt muligt andet undervejs.

Pengeforbrug, også et cirkatal og kun for det forbrugte for eksempel 1½ ark sushitang, 2 dl ris osv.: salat og grønt til sushi 17 kr, pizzadej: 3 kr, tomatsovs og ost. 16 kr, bacon (vi var løbet tør for skinke): 14,- ananas 4,- ris, eddike og nori: 16,-
I alt: 70 kroner, 10 kr. pr. mand.

Uglemor indrømmer at hendes sushi ikke er nær så flotte som de købte, men smagen er i top.

Januars TUSAL

     Nu kan vi faktisk se, at verden er stor. Hos Daffycat var det nymåne i går. Her i lille Danmark er det i dag, 28. januar,

Now we're able to see, that the world is big. Yesterday was the new moon at Daffycat's place. Here it's today, January 28th. 

     Det er altså tid til at lege med til TUSAL igen, der er bare et problem. De sjove stykker med adventsvinduet på, giver ingen stumper. Mine vanter er lige blevet færdige, men ikke hæftet endnu. Ingen stumper der heller. Og sidste nymånedag endte alle stumperne inden i en temari. Så stumpebøtten er tom.


It's time to show your ORTs to the world. MotherOwl has a big problem. The funny swatches
with window decorations yields no ORTs. The mittens that she knit is just cast off, but not darned in yet. No ORTs there either. Last new moon, the ORTs in the bin was made into a temari. MotherOwl's ORTs bin is empty!

TUSAL







lørdag den 28. januar 2017

Madudfordring dag 3

Lørdag 28. januar
"Grønne smølfer" med pommesfrites. Ostebrød og salat.

Minimax og Uglemor var på indkøb og købe ind til i dag og i morgen. Vi købte ind til "Grønne smølfer", som er grønt forklædt som hakket kød.
Ingredienser: 1 stor squash.
Bladselleri, chili og porrer som smag.
Hakket svinekød.
Peberfrugt og pasta af røde linser til røde mønstre. Dem glemte Uglemor at putte i.
Revet mozzarella til gratinering (en anden ting, Uglemor køber halvfabrikeret).

Pommes frites er en af de ting, Uglemor gerne køber som halvfabrikata. Dels tager det virkeligt lang tid at lave selv, dels er der ikke puttet noget underligt i.

Indhold, økologiske kartofler med skræl og øko rapspolie.
De kommer i ovnen i denne her smarte ting,
der sørger for at de bliver stagt på alle sider.

18.28 var ovnen varm, fritterne blev sat ind og Uglemor gik i gang med smølferne.
Reven squast, steges til vandet er væk.
Kød og krydderier tilsættes.
Også hjemmelavet grøntsagsbouillon.
Lidt af en stærk peber - ikke habañero, men en af de andre.
"Smølferne" er brunet.
Nu skulle de røde pastaer og peberfrugter være kommet i,
men som sagt, Uglemor glemte dem.
Der blev bare drysset lidt ost over og så ind til Pommes fritterne i ovnen.
Vi fik også et gratineret ostebrød med anans og skinke pr. mand og så den sædvanlige salat.

Tidsforbrug: Fra Uglemor begyndte, til maden stod på bordet, gik der næsten en time, men de første 25 min. gik med at vente på ovnen, der skulle varme op. (Vores ovn er 200 V, så den tager 25 min, hvor stærkstrømsudgaven bruger 5-10). Atkivt tidsforbrug max 15 minutter. 18.28 til 18.41 plus lidt tid til gratinering, rystning af pommes frites og tage ting ud og ind af ovnen.

Pengeforbrug er strks værre i dag. Squash 6,- kød: 39,50 Urter osv 2 kr. Pommes frites 10,- Brød 1 kr (hjemmebagt, skulle spises i dag) skinke 9,- ost 13,- ananas: 4,- (1 dåse af 3) salat, olier smør = 94,- Pr. mand ca 13,50.

Et nyt nytår -- A new New Year

     Vi er da bare så heldige at vi kan fejre nytår hele tre gange.  Først 1. søndag i advent, Kirkens nytår, så 1. januar, borgerligt nytår, og så i dag, 28. januar, kinesisk (og lidt japansk) nytår.
     I dag begynder hanens år.


We're lucky to celebrate the third new year. First  was 1st Sunday of advent, the liturgical new year. Then January 1st the new year according to the calendar, and today the Chinese - and former Japanese - new year. Today begins the year of the rooster.





fredag den 27. januar 2017

Madudfordringen dag 2 - 2. del

Så starter vi -
godt det er lørdag i morgen.
Fredag den 27. Jo Uglemor kom sent hjem, og var træt og kold. Men der lå jo en udfordring forude. Heldigvis var ikke al maden blevet spist i går. Så vi laver restemad. Kyllingetærte, snydeflødekartofler og grydebrød med blandet salat.

Da Uglemor vidste hvornår hun kom hjem, ringede hun hjem og fik Ugleungerne til at sætte endnu et grydebrød over. Det er så let, at alle kan gøre det.
Så da Uglemor kom træt og kold hjem, rørte hun i grydebrødet og drak en kop the sammen med familien.






Støbejernsgryden i ovnen

18. 54 satte Uglemor gryden i ovnen og tændte. Kyllingekødet fra i går blev klippet i stykker. Grøntsager renset og findelt. Og ikke billeddokumnteret, blev de resterende bagekartofler fra i går skrællet og skivet.
Peberfrugt, bladselleri, ingefær og
majs fra køleskab og fryser.

Frosne majs er en lagervare.
Dem køber Uglemor, hver gang de er på tilbud.


Suppen og grøntsagerne er blevet kogt i gryden.
Meljævning laves lettest ved at hælde
først vand og så mel i glasset.


Hønsetærten klar

Da grydebrødet var puttet i ovnen, hældte Uglemor de stuvede grøntsager over kyllingekødet, hældte flødeblandingen over kartoflerne og satte også dem i ovnen.


Skivede kartofler i fadet bagerst.
Laktosefri produkter, fordi Uglemor er intolerant.
Salt, muskatnød (næsten skjult bag skålen)
og syvpeber (en japansk peberblanding).


Kartofler klar til ovnen.

Tidsforbrug:32 minutter og Skribenten lavede salat. (Tiden til at stille pænt op og tage billeder, regnes stadig med.)
Pengeforbrug: Rester fra i går, et brød (10 kr.) + creme fraiche, fløde, majs, grønt, salt peber. Højt regnet 25 kroner. Hvis man ikke skal købe laktosefrit er det meget billigere. 3,60 pr mand.

NOTER:
Frisk muskatnød smager godt. Et lille rivejern fra et gammelt cykellappe-kit har nu tjent os i mange år. Det passer i glasset sammen med nødderne, så det ikke bliver væk.
Om sommeren, når krydderurterne er billige og gror i haven, laver Uglemor kryddersalt. Urter og salt klippes fint og tørres. Det er bedre og billigere end grøntsagsbouillon.



Ekko -- 3 -- Echoes

     I dag havde Uglemor faktisk ikke kameraet med ud af døren, men der var noget der fik hende til at hente det. Der er noget, der IKKE er der på dette billede...

Today MotherOwl actually forgot her camera. But something made her go get it. There's something in this photo ... or rather there's something missing here.


Link 27 - 01 - 2015


Gadelygterne er slukket! Sidste år skete det næsten en uge senere. Så det er altså lysere.

The street lamps are turned off!

Madudfordringen dag 2 - 1. del

I dag er det faktisk en udfordring. Uglemor skal til møde i København, og skal være væk indtil kl. 18 eller mere. I sådanne tilfælde tager Skribenten normalt over, han er faktisk en bedre kok end Uglemor, men nu har jeg jo sat mig selv en udfordring, så lad os se ...

torsdag den 26. januar 2017

Madudfordring. Dag 1

Torsdag 26: Hønsekødsuppe med bagte kartofler og grydebrød.

NOTER: Hvis jeg ikke havde været hjemme tre timer inden maden, havde jeg rørt dejen sammen i morges med koldt vand og ladet den stå i badeværelset. Vi havde sagtens kunnet spise en time før, men Skribenten vil først være hjemme kl. 19.00. I dag hjælper Ugleungerne ualmindeligt lidt. Vi er alle ugidelige og halvsnottede.

Tid: 16.15 til 16.45: Uglemor tænder en kedel med ½ l vand.
- Klipper hønen i kvarte, skyller den grundigt, lægger i en gryde med vand og tænder.
- Mål vand af, rør i en skål med gær, mel, olie og honning. Dæk med viskestykke.
- Snit urter og rodfrugter, vask kartofler, Minimax hjælper med kartoflerne. Skum suppen, put suppeurterne i, kom rodfrugterne i en gryde med letsaltet vand.


16.45 skal køkkenet være ryddet og klar til Spirillen, der skal lave kage til skolen i morgen.
Det tog 7 minutter længere, vasken var stoppet, og Uglemor skar sin finger, så det blødre voldsomt - plaster nødvendigt. Billeddokumentationen af det hele medfører også et større tidsforbrug - ikke mindst fordi man skal kunnne se tingene ske.

16.56 til 17.45 Har Uglemor "fri" dvs. lektiehjælp, almen oprydning og hjælp med kagebagning.

17.45 hjælper Uglemor Spirillen med kagerne, tænder ovnen med gryden i, lægger kartoflerne i et fad og vender kyllingestykkerne i gryden - 2 minutter højst. Tænder også gryden med de andre rodfrugter.

18.10 Hjælper Uglemor Spiril med kager igen. Slukker suppen. (Så den kan køle lidt af) Putter fadet med kartoflerne ind i ovnen.
18.15 Hæld brødet i gryden, sluk rødderne.
 Ca. 2 min.

18. 45 Tages låget af gryden.
19.00 Hæld brødet ud af gryden. Hæld suppen op gennem en si, kom de kogte rødder i, læg hønsestykkerne på en tallerken og server. Tillæg: rester fra i går. Pasta til alle andre og ris til Uglemor.
I alt 5 minutter.



Vores køleskab den 26. Kyllingen står og er tøet op.

Dagens tilbud. Uglemor lever stadig mestendels
efter lavFODMAPprincipperne. Derfor speltmel.

Kyllingen er sat over. Den kostede 55,-

279 gram mel til 25,- kiloet giver7  kroner.
Vand, salt gær og olivenolie koster højst 2 kroner. 
10 kroner, så er strømmen også med.

3 kopper mel 1½ kop lunkent vand, 1/3 pakke gær,
1 spsk olie, 1 tsk honning rørt sammen.
Så skal det bare hæve
.

Porrer er dyre. 22 kroner for et bundt.
20 kroner for bagekartofler.

Krydderurterne er ude fra haven og bladselleri fra fryseren.
Til gengæld bruger jeg ikke tre hele porrer.
Resten bliver frosset ned.

Alt vasket og snittet til suppe og kartofler.

Derudover laver jeg salat: Et stykke agurk, en halv peberfrugt, en stor tomat og ca. en sjettedel salathovede. igen 10 kroner.

Tidsforbrug: 37 + 5 + 2 + 5 = 49 minutter.
Pengeforbrug:  Kylling 55,- brød 10,- kartofler 20,- urter 22,- salat 10,-. Vi drikker vand til maden. 117 kroner delt med 7 = knap 17 kroner pr mand.


Færdig.

Om mad, tid og penge - English notes added

Kilde: Ugeposten Weekend. 19. januar 2017
     Uglemor er blevet provokeret. Læs artiklen her på billedet:

Derfor vil Uglemor hver dag i den kommende uge dokumentere tids- og pengeforbrug på mad til 7 persomer.


Uglemor har et par teorier:

- Børn kan hjælpe med at lave mad. Det bliver de måske oven i købet bedre til mange ting af.

- Det er billigere - langt billigere - at rive mine gulerødder selv.

Der er nogle færdigvarer, det faktisk er smart - og billigt - at bruge. Dokumentation kommer.

- Som en dame i byen sagde i dag: "Vi skal tænke selv!"


News in English:
MotherOwl read something about conveinence food being a necessary thing in modern families. She's going to prove it's not true by blogging the cooking happening in the Owlery during one week. Time and money spent ect.